Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приятели на гората избраха мотото на Седмицата на гората

Снимка: ИАГ

Всяка година отбелязваме Седмицата на гората в първите дни на месец април. Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) проведе анкета за избор на мото на Седмицата на гората за 2024 година. Анкетираните трябваше да дадат отговор на въпроса "Какво е за Вас гората?" 

"Всяка година мотото за Седмицата на гората се избира от предложения, дадени от лесовъдската колегия. Мотото предава отношението ни към гората и емоциите, които са пречупени през нашия професионален поглед. През настоящата година решихме да се допитаме не само до колегите, но и до нелесовъди и приятели на българската гора, наши партньори, желаещи да споделят усещанията си с нас. Ето защо пуснахме една анонимна анкета, на която всеки желаещ можеше да отговори еднократно с една дума, която изниква в съзнанието му първосигнално при поставения въпрос "Какво е за Вас гората". Какво се случи с анкетата? В рамките на 48 часа всички желаещи отговаряха. Това са 958 човека, които посочиха 176 уникални отговора с различна повторяемост. В резултат чрез софтуер се образува облак от думи, като най-често използваните думи се визуализираха с по- едър шрифт", каза Петя Матева- експерт в ИАГ.

Най-често срещаните думи предават духовно възприятие от страна на хората. Това са думи като себенамиране, прераждане, спасение, светилище, дихание, съдба, душа. Друга група отговори са свързани с продоволствената обезпеченост и добруването на хората - лукс, комфорт, дърва, необходимост, търговия, работа, изсичане, допълни Петя Матева:

"Мотото беше компилирано от първите 10 думи, които бяха дадени с най-голяма честота. От всичките тези 958 човека, 431 човека са дали думата живот, това са 45% от отговорите. На второ място е спокойствие, 45 пъти написана, отговорност - 44 пъти. Свобода, любов, богатство, въздух, здраве, вдъхновение, дом. От тези 10 първи най-често срещани думи комисия в Изпълнителната агенция успя да обедини и да излъчи едно мото, което гласи "Гората е живот и обща отговорност". Считаме, че по този начин мотото изказва всички положителни емоции и асоциации, които са показани чрез анкетата."

Цялото интервю с д-р инж. Петя Матева може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50