Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Тачев: ГЕРБ извиват ръцете на ПП-ДБ, но нямат желание за нови избори

Светлин Тачев

"Вероятно спорът между двете формации е как да се избират регулаторните органи и как да се направи така, че ДПС да помага при подобно нещо, защото ПП-ДБ се опитват да изолират Движението за права и свободи, от друга страна обаче, след като те подкрепиха промените в Конституцията, това е много трудно да се случи. Видяхме и че Делян Пеевски вчера заяви, че ще подкрепи правителството и е водил преговори с ПП-ДБ." Така коментира в "Посоките на делника" преговорите за ротация в правителството политологът от агенция Галъп, асистент в Института по философия и социология към БАН д-р Светлин Тачев:

"Това, което видяхме като извънредни брифинги, които бяха леко излишни, ми прилича на извиване на ръце от страна на ГЕРБ-СДС спрямо ПП-ДБ, показване на доминация, но не и желание за нови избори. Ако те толкова много желаеха нови избори, това щеше да бъде заявено още тогава, но Мария Габриел даде възможност до следващия ден да продължат с преговорите, а вече имаме още една възможност - до днес. Сигналите са по-скоро положителни, но наддаването в тази игра на нерви и изискването кой какво да постигне, за да е максимално удовлетворен, може да доведе и до пренатягане на пружината, нейното скъсване и нови предсрочни избори."

Според Светлин Тачев управляващите партньори не искат предсрочни избори.

"Политическите формации не са готови за нови избори. ПП-ДБ заради това, че може да претърпи електорална ерозия, а от друга страна за ГЕРБ-СДС бързи избори също не са удобен вариант, защото един нов парламент, който може да пресъздаде горе-долу същата ситуация, няма да даде възможност на Борисов да търси трети политически партньор, с който да направи мнозинство без ПП-ДБ. Те са тези, от които той има нужда, за да може подобно управление да продължи да функционира. Разбира се, има още много фактори, които говорят, че политическите формации по-скоро искат правителството да се случи - геополитическата ситуация, приемането на някои важни закони, съдебната реформа, приемането ни в Шенген и Еврозоната... Всичко това до една или друга степен зависи от това до каква степен българската държава е стабилна, има стабилно управление, за да може западните ни партньори да виждат някакъв напредък в страната."

От ГЕРБ обявиха, че дават срок до 12:00 часа днес да бъдат финализирани преговорите. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде още днес при президента Румен Радев с окончателното решение.

Повече - в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00