Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Снимка: Полина Тодорова

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на квалифицирани работници също се превърна в сериозен проблем, а сега вече все по-често се говори и за изкуствения интелект. И това не е краят - икономиката на стария континент се забавя, а това се пренася и у нас. Това вещае допълнителни проблеми на пазара на труда, особено за младите хора. Пазарът на труда не се различава много от европейския, когато става въпрос за недостига на кадри. Но се разминава като структура. Според становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) висшите учебни заведения произвеждат кадри, от които пазарът на труда няма нужда, а 50% от завършилите висше образование не работят по специалността си. 

Младите хора, които тепърва започват трудовата си кариера или са в началото, нямат опит и достатъчно умения и знания, обикновено са първите, които усещат проблемите при опитите си да се реализират, но ниското заплащане и липсата на възможности са само част от тях пред т. нар. поколение "Z". Много често разбиранията на младежите за кариера се разминават с тези на работодателите, оказват се недобре подготвени от университетите за реалния живот и в крайна сметка са неудовлетворени от заплащането. По данни на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН в страната ни има над 330 хиляди души на възраст между 15 и 34 години, които нито учат, нито работят. По този показател България е сред държавите с най-високо ниво - между 15 и 20%. Една от най-големите компании за подбор на персонал у нас, отбелязва скоростните промени при бизнеса и слабата възможност за адаптиране на образователните програми като един от основните проблеми за липсата на квалифицирани кадри. Според тях бизнесът и образованието трябва да вървят "ръка за ръка", за да могат да отговарят на промените и да създават кадрите, от които има нужда пазарът. Това каза за Радио ВИДИН Михаела Василева от отдел "Подбор кадри" към компанията. 

"От наблюденията и опита, които имаме до момента, все още има тенденция работодателите да се стремят да привлекат опитни квалифицирани кадри, но лека-полека тази тенденция се измества и наблюдаваме работодатели, които са склонни да наемат млади и неопитни служители, като инвестират в тях време и усилия, за да ги превърнат в идеалните за тях... По-скоро младите имат претенции, а не притеснения. Важно за тях е гъвкавото работно време, също така и откъде да работят - дали да са в офис, или от вкъщи. Те имат претенции за заплата и инфлацията се отразява повече на тях. Другото, което искат е да имат свобода при извършването на конкретна задача. Те предпочитат да направят нещата по своя начин така, както те го разбират и затова ръководителите трябва да имаме разбиране към тях и да им дадем свобода на действие, за да изпълнят задачата по техния начин" - уточни Михаела Василева.

Бизнесът в България продължава да изпитва недостиг от около 300 хиляди души, сочат данните за миналата година на Министерството на труда и социалната политика. Това показва, че възможностите за работа все още са достатъчно големи, но изглежда пазарът се затруднява да предложи подходящи възможности за развитие на младите хора. Настоящите мениджъри продължават да изпитват затруднения при работа с младите колеги от поколението "Z" и определят очакванията им за работно време, гъвкав модел на работа и поставянето на личния живот пред служебните ангажименти като лични претенции. Най-желаните професии за реализация от поколението "Z" остават тези в IT сферата, сочи проучване на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН - следват секторите на медицината, предприемачеството и правото. 

В "Посоките на делника" попитахме ученици от видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" ще потърсят ли след време успешна професионална реализация у нас.

"По принцип можем да се реализираме, но аз не мисля да продължа с това, което уча в момента. Специалността ми е "Кетъринг и ресторантьорство". Просто не ме влече това... Аз мисля да продължа да уча за в бъдеще. Нашата професия е доста богата и на опит, и на варианти, които могат да се изпълняват. Като цяло професията е доста хубава, защото вярвам, че хората винаги ще са гладни... В момента парите са доста голям и основен фактор в днешното време и навсякъде са нужни." 

Според Розалина Илиева, преподавател по икономически дисциплини във видинската професионална гимназия, младите хора са достатъчно организирани и това дали ще използват наученото в училище в бъдещата си професионална реализация е строго индивидуално решение.

"Преди дни бяхме с ученици в София и посетихме известен ресторант. Там те имаха възможност да се запознаят с организацията на работа както в кухнята, така и в ресторанта. Разбраха повече за заплатите, за социалните придобивки, които предлагат от бранша за работещите в ресторанта. Мисля, че на децата им харесаха новите технологии, по които се поръчват заявките, начина на изплащане. Заплащането е от порядъка на 2000 лева, осигуряват ги върху тази сума, предлагат им възможност за намиране на квартира в центъра на София и ги разглеждат по специален начин, като им осигуряват и възможност да работят в удобно за тях време, ако изберат да учат и да работят и решат да продължат образованието си. Фокусираха тяхното внимание на дисциплината, на отговорното отношение към клиента и различните варианти на предлагане на продукта" - обясни Розалина Илиева.

Могат ли възпитаниците на една професионална гимназия днес да разчитат на придобитата специалност при бъдещата си професионална реализация? Разговаряхме и с директора на видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" Евлогия Манджукова.

"Това е въпрос, който вълнува работодателите, той стои и на дневен ред пред образователната система като цяло, не конкретно пред професионалните училища. Проблемът е, че с течение на няколко години ясно се показа, че в България и в цяла Европа има недостиг на работна ръка. Когато назад във времето ние алармирахме, че този проблем ще възникне с отварянето на европейския пазар, много самодоволно работодателите приемаха това и казваха, че проблемът не е толкова голям. Това наложи сред работодателите в България един модел на пренебрежително отношение към учениците, които излизат от професионалните гимназии и да търсят работници, които са в състояние да вършат по няколко работи в едно и също време" - каза Евлогия Манджукова и допълни, че част от претенциите на младите хора при постъпване на работа са напълно обосновани, предвид отношението на някои работодатели към тях, а притесненията относно навлизането на т. нар. изкуствен интелект са неоснователни за туристическия бранш.

Голяма част от учениците, както и техните родители, определят дигиталните умения, комуникативните способности и тези за работа в екип като решаващи за професионалния успех на младите. Дистанционната работа и цифровите умения стават все по-важни, а липсата на гъвкава регламентация на отдалечената работа все още създава проблеми за много работодатели и потенциални служители. Според въпросната компания за подбор на персонал у нас, младите хора вече не поставят заплащането на първо място. То е изместено от други приоритети, като възможности за развитие, допълнителни придобивки и гъвкаво работно време. От Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязват развитието на изкуствения интелект и промените, които той предизвиква, като поредното голямо предизвикателство пред образователната система и пазара на труда. Способностите, които вече трябва да притежават работниците, са се променили. Хората имат нужда от напълно нов набор от умения, които да им позволят да работят заедно с, а не в конкуренция с изкуствения интелект. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00