Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Благовещение ви срещаме с едно семейство за пример

| Интервю
Снимка: личен архив



На Благовещение, когато според Библията архангел Гаврил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос, ви срещаме с една майка, отгледала три деца - 11-годишната Емануела, 7-годишната Катрин и най-малката Михаела, която е на 5 годинки. Мадлен Стефанова или Маги, както в родния Видин я познават, е на 32 години и има 14-годишен брак с нейния съпруг Владимир, който е неотлъчно до нея при отглеждането на техните дъщери. Маги говори за споделеното родителство, защото според нея именно в него се крие разковничето на хубавите семейни отношения. На нас отглеждането на три деца ни се струва истинско изпитание, затова попитахме Маги, как се справя с тази нелека задача:

"Да Ви кажа, с много любов, с много търпение и с много постоянство, и разбира се, с помощ от мъжа ми - той ми е доста голяма опора. Споделеното родителство e изключително важно както за децата, така и за нас. За това да можем да се справяме, защото когато единият родител е натоварен повече от другия, нещата забуксуват в един момент и аз съм много благодарна, че мъжът ми ми помага във всяко едно отношение."

Мадлен казва, че не се изправят пред големи предизвикателства в ежедневието им.

"У дома не бих казала, че имаме големи предизвикателства, тъй като ние сме много организирани, защото сме повече хора. Най-голямото предизвикателство е да науча децата да бъдат хора, защото те са като попивателни кърпи, като един бял лист хартия и ако не виждат примера вкъщи, много е трудно. Много е важно да сме спокойни и да им даваме добър пример, защото това, което сме ние, това показват и децата ни. Гледайки поколенията, виждам отражението на родителите върху децата и ми се ще моите деца да бъдат добре възпитани и не само на християнски ценности, днес и денят е такъв, и е важно да си учим децата на ценности, защото както са казали хората, ако искаш да седиш на сянка - посади си дърво!"

Има много майки, които отглеждат по едно дете и казват, че не им остава никакво свободно време за тях самите. Тук останахме озадачени как Маги намира време не само за себе си, а и успява да отдели енергия и сили и за благотворителност:

"Организираност - всичките дейности, които извършвам, защото аз и на работа съм началник отдел и вкъщи се опитвам да бъда началник и приятел, така че намирам време. Благотворителността ме кара да се чувствам спокойна и събота и неделя отделям по два часа за това нещо. От девет години имам една интернет платформа "ЕРА"  и се занимавам с това, хората, които имат излишни дрехи, обувки, посуда- неща от първа необходимост, аз ги прибирам и ги раздавам на семейства, които имат нужда във всичките 11 общини."

Днес е много специален ден за семейството на Мадлен, затова те имат традиция и всяка година правят винаги едно и също нещо:

"На днешния ден, специално моето семейство, сме си направили традиция, която впоследствие разбрах, че е и национална традиция. Ние сме големи фенове на здравословното хранене и на копривата в частност и се оказа, че на днешния ден е хубаво да се яде коприва. Пък ние имаме една традиция, ходим на Божурица и там, докато децата си играят, лудуват, изкарват енергия, ние с мъжа ми си събираме коприва и си правим каша. Другото нещо, което правим е да садим дървета. Казват, че на днешния ден, ако се посади дърво, то ще даде много плодове, така че се надявам тези дръвчета, които ние ще засадим, да бъдат плодоносни, пък и да дадем по някакъв начин пример на децата с това, че трябва да садят дървета, а не да ги отсичат."

Да бъдеш майка на три деца може да бъде не толкова сложно, слушайки историята на Мадлен. Тя е една майка за пример. Казва, че думата "гордост" не е нейната дума, но когато става дума за нейните дъщери, да, тя се чувства горда, за това как ги възпитава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00