Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампания за грамотност в помощ на дванайсетокласниците

Снимка: Радио Видин

Платформата „Как се пише?“ стартира кампания за грамотност в помощ на завършващите 12-и клас ученици. Под надслов „Животът няма „аУтокорект“ на 27 март, 50 дни преди държавния зрелостен изпит по български език и литература, започна публикуване на задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало. То е специално насочено към повишаване на резултатите от матурата и се реализира в една от най-актуалните сред тийнейджърите социални мрежи - Threads

Организатори на инициативата са д-р Павлина Върбанова, основателка на „Как се пише?“, Доротея Николова, учителка по български език и литература, както и творческите директори на рекламна агениция Иван Ланджев и Драгомир Дончев, разказа преподавателят:

"Д-р Павлина Върбанова често прави различни кампании за грамотност, често си партнираме с нея. В рамките на 50 дни, в страницата на "Как се пише?", в една от най-популярните в момента нови мрежи за хората в тийнейджърска възраст - Threads, това е част от платформата на Meta и хората, които имат Instagram, а именно тези, които са в тийнейджърска или студентска възраст, да кажем по-младите хора, могат да си направят профил, от който да се свържат и с платформата на "Как се пише?". Там вече хората си разменят текстови съобщения, което е една стъпка напред за тези потребители, които до момента са свикнали да използват само картинки и видеосъдържание. Те ще започнат да пишат там и започвайки да пишат, установяват, че знаят точно как да го направят, защото знаете, че системата ни, образователната, е в огромна криза и изобщо в цялото общество отношението към езика е много залиняло и установяваме, че той вече не се владее от хората, за които е роден."

Целта на кампанията е да помогнат на учителите тази година, които се борят с огромния проблем, че през последните години балът на матурите пада стремглаво всеки път. Тази година резултатите са под "Добър 4" и приближават "Среден 3". По думите на Доротея Николова тези резултати са все по-тревожни, защото същевренно изпитите стават все по-лесни.

"Министерство на образованието и науката дава все по-лесни материали, което означава, че тази оценка е всъщност още по-ниска. Нивото на грамотност е пряко свързано със способността на човек да осмисля света, живота, изобщо да мисли. Без родния език ние като човешки същества изобщо не можем да се ориентираме в света и да го разбираме."

С анкетите, които се провеждат на платформата на „Как се пише?“ се установяват и статистически закономерности, свързани с пропуските в обучението по граматика, правопис и пунктуация на родния език. 

Организаторите се спират на надслова на кампанията „Животът няма „аУтокорект“, защото от една страна е напомняне, че знанията са важни и ако в мрежата има коригираща програма, която да ни посочва грешките, в истинския живот не е така. 

"Животът няма "аУтокорект" е игра на думи и закачка на няколко пласта. Първо - учениците непрекъснато са в социалните мрежи, в интернет, те непрекъснато цъкат на телефоните си и те непрекъснато ползват техните автоматично коригиращи програми. На български език тези програми, които коригират грешките ни, трябва да бъдат наричани "автокоректор" или в най-крайния разговорен случай - "аутокорект". Повечето тийнейджъри не знаят важни неща, свързани със систематичността на българския език и те го гледат на английски език и го наричат "аутокорект". Думата е придобила доста широка популярност в това си изговаряне и изписване. Ние, в нашето заглавие, сме я изписали с главна буква и цялата дума в кавички, за да обърнем внимание, че тя не е регламентирана от официалния правописен речник в този си вид, но в същото време се употребява от младежите, а ние искаме да стигнем именно до тях."

Намерението на платформата за грамотност "Как се пише?" е след като приключи кампанията, да съберат данните от проведените анкети, да ги анализират и да публикуват резултатите от допитванията. 

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00