Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шегата шега не бива

Снимка: Pixabay

1 април не е официален празник, но всички днес отбелязваме Деня на хумора и шегата. Днес внимаваме да не ни излъжат и в същото време гледаме ние да излъжем. Кой лъже най- много? Попитахме видинчани:

"Може би децата, така ми се струва... Не мога да Ви кажа със сигурност, ама всички лъжат. В един или друг момент, дали благородно, или не всички лъжат понякога... Даже сложете телевизиите, че ни лъжат на първо място... Хората от БФС, на първо място, после хората от Народното събрание... Сега е актуално, че на политиците не вярваме най- много. Защото това, което обещават не изпълняват... На политиците. Няма друг кой... Според мен политиците... Ловците, рибарите те не лъжат, те просто се хвалят... Дали е лъжа, дали е манипулация, но общо взето политиците и управляващите... Ония там, къде сега избори правят. И искат да спестят 100 милиона, а харчат милиарди..."

Шегата е изненада, резултат, който не очакваме. Смехът, веселбата стават от тези изненади. А всъщност, за да се изненада човек може малко да е преиначена действителността. Хубаво е да има ден на шегата, защото смехотерапията е доказан факт, че лекува, каза психологът Катя Райчева.

"Българите свързваме деня на шегата с някаква безобидна лъжа, майтап. Не си разказваме вицове, ами си правим лъжи. Подвеждаме някого, иди там погледни и нещо и после се смеем на негов гръб, защото той се хванал на лъжата. Защото не се сетил, че е 1 април. Което от психологична гледка на никого не му е хубаво да му направят такова нещо. Никой не се чувства добре. Лъжата уронва човешкото достойнство. Лъжата, дори най- безобидната кара човек да се чувства зле. Тъп и ограничен, че не е разбрал и се е подвел. Но, в България си прощаваме лъжите на 1 април..."

Демокрацията в България, разбирана като народовластие е в тежка криза. В криза е, защото за тези около 30-ина години се подмени политическото представителство и от представителство на интереси на ляво и на дясно започна едно представителство и гласуване на хората по симпатии и по обещания. После тези обещания се оказаха, че са доста далече от действителността. Хората се разочароват, постепенно доверието в институциите спада, постепенно участието на българските граждани в народовластието и в демократичния процес отслабва, ниска избирателна активност, появяват се нови и нови спасители с много гръмки обещания, коментира защо се стигна до нови предсрочни избори Михаил Миков- юрист, дълги години народен представител, председател на 42-ото Народното събрание, бивш председател и на БСП. 

"Очевидно е, че хората не вярват много, защото избирателната активност е най- ясното доказателство за това. Очевидно, че изборите се превръщат в участие на много малка част на българското общество, на хора, които имат някакъв интерес от участие в управлението или пък вярват на невъзможното. Вярват на обещания, които сериозно се тиражират през медиите през социалните медии. Механизмите за облъчване на избирателите са много развити в модерното общество... Въпросът за почтеността да не лъжеш е личен въпрос. Той се формира в детството, семейното възпитание, в училище, в живота. За съжаление нашето общество изхвърля отгоре на върха хора, които не ценят думата. Които в името на властта са готови да излъжат. Ето това е големият проблем. И има обратния ефект, хората все по- малко вярват на обещанията. Дори тогава, когато им се казва истината...", смята Михаил Миков.

Когато става дума за 1 април нещата имат различни измерения. Много сериозни истини се казват точно на шега, защото в шегата има деликатност, има неща, които са свързани с това да разбереш каква е емпатията или рефлексията на човека срещу теб, каза писателят и общественик от Монтана Мартен Калеев

"Достатъчно е да пуснете телевизора и веднага ще видите срещу себе си един брутален, алчен и интелектуално немощен елит, който не разпознава посоките на света и очакваме от него той да ни посочи вярната. Нали самият Фуко някога е казал, че човекът е скорошно откритие. Да де, ама скорошното откритие на човека не е започнало с това, че той е излъгал."

Мартен Калеев приема лъжата на 1 април само в посока закачка, която да подобри нашето настроение. 

"С шегата шега не бива. Трябва нещо много добро. И не трябва да се пробваме да провокираме негативизъм в неща, които са изконни. Това е семейство, това е дете, това е родина, това е кауза, национална кауза", допълни Мартен Калеев.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45