Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли Видин енергийно неутрален град

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин има изготвен План за действие за устойчива енергия и климат и дългосрочна визия за енергиен преход. Клъстер "Зелена синергия" от Пловдив е ключов участник в разработването на стратегиите. Стратегическите документи бяха реализирани по инициативата "Мейкинг сити" с участието на всички партньори. 

"Два са стратегическите документи, като Планът за устойчиво енергийно развитие е до 2023 година, той цели намаляване на енергийното потребление с 13 процента и намаляване на парниковите емисии с 40 процента във всички сектори на града. А вече дългосрочната Стратегия за енергиен преход, тя е до 2050 година и цели 42 процента намаляване на крайното енергийно потребление и 93 процента намаляване на парниковите емисии в града", каза Даниела Костова от клъстер "Зелена синергия".

За всеки един сектор са дефинирани различни приоритети. Например, за жилищните сгради най- големият потенциал е подобрението на енергийната ефективност, въвеждането на възобновяеми енергийни технологии и смяната на източниците на отопление. Тези дейности са стартирани, направен е анализ до каква степен трябва да бъдат реализирани, за да се достигнат заложените цели, допълни Даниела Костова.

Петър Кисьов- експерт в клъстер "Зелена синергия" показа добри практики във Видин- как общински училища и детски градини могат да се превърнат в енергийно положителни сгради.

"Това са публични сгради със социална цел. Анализите демонстрираха подхода, който трябва да бъде следван при обновяването на сградите, а именно- получаване на една оптимална външна обвивка посредством топлоизолирането на външните конструктивни елементи- външни стени, покриви, подове. Преминаване към високоефективни отоплителни инсталации като ниско температурни термопомпени инсталации. И не на последно място задоволяване на това потребление чрез възобновяем енергиен източник", обясни Петър Кисьов.

Този подход води до изключително ниско потребление на електричество.

Позитивно енергийните квартали (Positive energy districts - PED) представляват жилищни комплекси или зони със смесени функции, които чрез умно планиране и използване на различни материали и технологии се превръщат във въглеродно неутрални, което означава че произвеждат по-малко въглероден диоксид, отколкото абсорбират и са енергийно неутрални или произвеждат повече енергия, отколкото потребяват. 


"Позитивно енергийните квартали са много интересна идея в градското планиране, която включва умно управление на производството на енергия, като под енергия може да се има предвид както електричество така и топлоенергия като целта на този проект е да направи така че сгради или комплекс от сгради да бъдат на първо място въглеродно неутрални т.е. да могат да произвеждат по- малко въглероден диоксид, отколкото приемат и съответно също да могат да произвеждат собствена енергия. Която, обаче не само да е достатъчна за тяхната самостоятелност, т.е. само за собствени нужда, а да може да бъде пренасяна към други сгради или други комплекси в близост", коментира  Божидар Иванов- градски и социален изследовател, с опит в международни сравнителни изследвания на градско и регионално планиране и политики. Има докторска степен по градско и регионално планиране и политики от Техническия университет на Райнланд-Пфалц в Кайзерслаутерн, Германия.

Това, което ги прави позитивно енергийни, е именно това, че има произведена енергия, която отива отвъд собственото потребление и тя може да бъде използвана на друго място.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05