Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Здравко Димитров: Иманярството у нас не е ликвидирано

Снимка: Красимир Каменов


Въпросът с иманярската дейност никъде на територията на нашата страна не е напълно решен. Това каза по повод установените преди седмица незаконни разкопки в зоната на Рациария доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН и научен ръководител на археологическото проучване на античния град, намиращ се в землището на видинското село Арчар. Археологът поясни, че при извършването на подготвителни дейности за рехабилитацията на пътя за село Държаница са разкрити археологически ценности, в които са установени иманярски действия. По думите му, на мястото се извършва археологическо наблюдение, предстои спасително проучване. 

"Това е един много спешен проект на Община Димово, която започна рехабилитацията на пътя от Ботево, Арчар до Държаница. По време на почистването са разкрити някои комплекси, където имаше регистрирани иманярски намеси. Сега полицията работи по случая и вече са поели ангажимента напълно да опазват обекта и целия процес на строителството, при който се откриват археологически ценности и обекти. Сега щетите не могат да бъдат установени, тъй като трябва да се премине към следващия етап на прочуването. В момента покрай тези подготвителни дейности по проекта се извършва археологическо наблюдение, което ръководи колегата Иво Цветков от РИМ - Видин, след което там, където има археологически обекти, през следващия месец ще преминем към спасителни проучвания и тогава вече ще бъдат проучени и тези няколко съоръжения, където ще се установи дали има някакви сериозни нарушения, или пък това са стари гробници, ограбени още в Античността. Засега не можем да сме наясно какво точно се е случило. Но при всички случаи новината е, че дори покрай едно такова обикновено строителство на малки междуселски пътища, Рациария е толкова богата на археологически структури, че е необходимо да се извършват наблюдения и спасителни разкопки и ще се разкрият много обекти, които досега не са били известни. Това се случва на запад от банята, която работим ние през редовната кампания, която ще бъде проучвана и тази година. Така че тепърва ще проучваме там, където текат подготвителни дейности за рехабилитацията на пътя за Държаница."

По отношение на охраната на Рациария и разкритите край пътя археологически структури, доц. Димитров обясни, че са взети необходимите мерки. 

"Това, което извършва в момента полицията в Арчар, е напълно достатъчно. Те са включили цялата зона на запад от обекта, именно по този проект са включили в маршрутите, които охраняват денонощно. Така че на този етап охраната и опазването на паметника от органите на МВР е напълно гарантирано. Вероятно става въпрос за някакъв еднократен пропуск, когато това нещо се е случило."

Доц. д-р Здравко Димитров коментира също, че проблемът с иманярските набези не е напълно решен в страната. 

"То се случва в цялата България, никъде на територията на нашата страна въпросът не е напълно решен и винаги могат да се очакват такива неприятни изненади, както в рамките на регламентираните и вече с определен статут и граници археологически обекти, така и на места, където се провежда някаква строителни дейност и се откриват инцидентно археологически паметници, е необходимо да има пълно внимание от страна и на общинските власти, и най-вече на полицията, тъй като интерес, засилен, към тези ценности от страна на такива индивиди, които ние наричаме иманяри, те са си обикновено престъпници, непрекъснато има, това не е проблем, който е ликвидиран в България. Така че може да се очаква не само тук, при нас, а и на много други места в страната."
 
Поне четири месеца ще продължат редовните археологически проучвания тази година в Рациария. Освен това обектът ще бъде посетен от участниците в Седмата конференция за дунавските провинции на Римската империя, домакин на която ще бъде Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20