Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 април 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

В урок по история за Търновската конституция, проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите. 


Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се удължава с още месец, считано от днес, съобщиха от здравното министерство. Износът на инсулини и антибиотици за деца беше забранен от началото на ноември миналата година, като периодично се издава заповед за удължаването на забраната. 


Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради, анонсираха от местната управа във Враца. Общината има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. 


Близо 5 000 души са декларирали доходите си пред НАП- Видин две седмици преди изтичане на крайния срок - 30 април. Повече от 76% от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Само 50 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 1 100 са ги подали в офиса на приходната агенция в гр. Видин, допълват от НАП. 


Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града.


Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. 


По покана на Градската художествена галерия родената в гр. Мездра художничка Ивелина Ивова подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис „Загадъчни пространства“.


Над 100 автори от цялата страна подадоха непубликувани свои творби в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“, организиран от Народно читалище „Просвета 1925“ - гр. Мездра. Конкурсът се провежда от 2016 г. насам в памет на Георги Тодоров (1928-2001 г.) - дългогодишен учител по български език и литература в община Мездра, училищен инспектор, журналист, писател, краевед и читалищен деец.


Беседа за практики в овощарството ще се проведе в сряда в читалище "Цвят" във Видин. Лектор на беседата ще е агрономът Иван Попов, който ще сподели своя опит при резитби и калемене.   


Кафява мечка забелязаха в Балкана над Чипровци. Увеличават се дивите животни на територията на ловно-рибарско сдружение „Огоста" Монтана.


В Мездра започна гласуването в конкурса на Общината за великденска украса. Конкурсът е в три категории -детски градини, училища, читалища. Обявяването на резултатите и награждаването на победителите ще е на 25 април.


Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров, съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „Жеравица“ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „Ситница“. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия християнски празник.


В Регионална библиотека „Христо Ботев" във Враца тази събота ще е втората по ред работилници за емоции за родители. Събитието е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева. Темата ще бъде „Агресията, предизвикателното поведение и лъжата", съобщиха от библиотеката


Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов. Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. 


Община Козлодуй организира Панорама на образованието, която ще се проведе в четвъртък. Събитието ще е от 16:00 до 18:00 часа, на площад „Христо Ботев”. Ще бъдат представени учебни заведения на територията на община Козлодуй, университети, филиали на висши учебни заведения и работодатели. 

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 29 април 2024 година

Училища във Видин отвориха вратите си. Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е домакин на отворени врати под наслов "Невероятният свят на Радичковите врабчета".  Дни на отворените врати се проведоха и във видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Темата бе "Заедно с бизнеса - за по-висок професионализъм"...

публикувано на 29.04.24 в 18:05

Туристически празник в местността "Божурица" за 1 май

За пета поредна година в местността "Божурица" на 1 май ще се проведе туристически празник. Организатор на събитието е туристическо дружество "Бонония", съвместно с Община Видин. За деня са предвидени много физически активности, при хубаво време се предвижда и полет с балон. Ще има състезания по велокрос и пейнтбол, със символични награди за..

публикувано на 29.04.24 в 17:20

Започват еднодневните преходи във Врачанския Балкан

Започват еднодневните излети в природен парк "Врачански Балкан". Първият преход е на 1 май до водопад "Скакля". "За поредна година Дирекция на природен парк "Врачански балкан" стартира излети в съботно- неделните дни. Тази година започваме на 1 май с преход до водопад "Скакля". Всички желаещи да заповядат в осем и половина пред..

публикувано на 29.04.24 в 17:16

Във Видин представят спектакъла "В търсене на Баро Мангипе"

Драматичният театър във Видин посреща тази вечер поредното представление на спектакъла "В търсене на Баро Мангипе". Спектакълът е на НЧ "Развитие- 1893" - Белоградчик, като за него са привлечени над 50 младежи. Подготовката започва още преди година, когато са създадени школи театър, танци, сценография и рисуване, каза председателят на читалището..

публикувано на 29.04.24 в 16:35

С изложба във Враца отбелязват 90 години от рождението на художника Любомир Минковски

По повод 90 години от рождението на Любомир Минковски (1934-2022 г.) Регионален исторически музей (РИМ) - Враца и Градска художествена галерия (ГХГ) - Мездра подредиха в Малката зала на Художествена галерия "Иван Фунев“ изложба живопис на художника - пръв уредник на ГХГ - Мездра (1971 г.) и почетен гражданин на община Мездра (2019 г.)...

публикувано на 29.04.24 в 16:09

Видинската езикова гимназия отвори врати за бъдещите си възпитаници

Видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е домакин на отворени врати под наслов "Невероятният свят на Радичковите врабчета". Ученици и преподаватели демонстрират пред своите гости чрез увлекателни игри и викторини възможностите на учебното заведение, каза зам. директорът Албена Михайлова . "Днес и утре нашата гимназия..

публикувано на 29.04.24 в 14:12

Дни на отворените врати се провеждат във видинската гимназия по туризъм

Дни на отворените врати се провеждат в Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" Видин. Темата е "Заедно с бизнеса - за по-висок професионализъм".  Учениците демонстрираха работата си като фризьори, готвачи, бармани, дизайнери пред седмокласници от видинските училища. Предлаганите професии за новата учебна година са: "ресторантьор",..

публикувано на 29.04.24 в 14:00