Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 април 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, а сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на настоящата година. Според видинчани месечните доходи към момента не са достатъчни, за да осигурят нормално ежедневие. За една година в сравнение със същия период на 2023 година, нужните средства за издръжката на живота за сам човек са се повишили с 60 лева или със 107 лева за семейство.

Президентът Румен Радев издаде указ - с него назначава Димитър Главчев за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните, съобщиха от президентската институция. В мотивите от президентството пише, че указът е издаден „след разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна и на основание на член от Конституцията. Със същия указ държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев - от длъжността служебен министър на земеделието и храните.

В област Враца е регистриран първият случай на коклюш. Той е на дете на 6 години, което живее в Англия и е с непълен имунен статус. 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) глоби АЕЦ "Козлодуй" с над 604 хиляди лева, защото е злоупотребявала на пазара на електроенергия. Дружеството е използвало вътрешна информация за изгода. Санкцията не е окончателна и подлежи на обжалване. Дружеството е санкционирано заради сключени сделки на през есента на 2021 година в нарушение на забраната, установена в чл. 3 от Регламента на Европейския парламент и на Съвета относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия. Агенцията за ядрено регулиране пък издаде днес разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво за 5-и блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години.

Централната избирателна комисия назначи служебно състава на Районната избирателна комисия в Монтана.

336 мъже и жени от жителите на общините Враца и Криводол се водят продължително безработни. Повечето от тях са от Криводолско – 181, а 155 са от града под Околчица и 22-те села от общината.


Серията от почивни дни за Великден приключва на 6 май. Въпреки че през тази година официалният празник 6-и май - Гергьовден, съвпада с четвъртия почивен ден от великденските празници, понеделник, той не се компенсира с неприсъствен ден, така първият работен ден е 7-и май. Това уточняват от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. 


Кампания за безплатна кастрация и регистрация на домашни кучета започва във Вършец. Кастрацията може да бъде заявена на съответния кмет или кметски наместник от общината.

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав, като обхваща 23 области, сред които и Видин, Монтана и Враца. Специално оборудвани самолети ще разпръснат около 1,5 мил. примамки от въздуха, а в нелетателните зони ваксините ще бъдат заложени ръчно. Предвидено е кампанията да стартира на 23.04.2024 г. от летище „Балчик“, област Добрич и да продължи до началото на месец май, в зависимост от атмосферните условия. Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Около София и около АЕЦ „Козлодуй“ примамките ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени лица. Ваксиналните примамки са с формата на кубче, а специфичната им миризма привлича хищниците. При случаен контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.


Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. 


В "Дните на отворените врати" седмокласници от видинските училища "Любен Каравелов" и "Иван Вазов" посетиха  ПГ "Проф д-р Асен Златаров". Те имаха възможността да видят какво се изучава в училището. Бяха им представени специалностите роботика, икономика, счетоводство,приложна  електроника, компютърен техник и електрически машини и апарати. Учениците разгледаха  учебната база и се запознаха с извънкласните дейности, които предлага професионалната гимназия. 


В Деня на Земята в Цвети Ценова и Николай  Василковски посетиха ПГ "Васил Левски" -Мездра. Заедно с учителя Силвия Димитрова те проведоха с учениците от 8 клас незабравим урок на тема  "Атмосфера", след което засадиха нови дървета от вида червен дъб и бреза в новата гора в училището.  


Обявиха победителите в конкурса за великденска украса в Мездра. Победителите в проявата, организирана от Общината и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните са: В категория Детски градини - Детска градина „Роза“- в Мездра. При училищата с най-добра украса е отличено - Средно училище „Св. Климент Охридски“ в Зверино. За най-добре украсено читалище определиха Читалището в Зверино. Награждаването на победителите ще се състои на 25 април от 10:00 часа на площад „България“ в Мездра.

От днес във Видин започват проявите, включени в програмата за отбелязване на великденските празници.


С прожекция на филма "Земята. Създаването на една планета" започна филмовият маратон в мездренското село Ослен Криводол. Инициативата е НЧ ”Развитие 2022” и е посветена на Деня на Земята. 


В Деня на книгата и авторското право- 23 април, Нидал Алгафари ще гостува в читалището в село Долни Вадин. Срещата с автора ще постави край на "Маратон на четенето".


Готова е програмата за третото издание на Фестивала на сапуна в мездренското село Царевец. Традиционното за селото варене на домашен сапун е вписано в Националната листа „Живи човешки съкровища - България“ 2021 г.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба за 6 май - Ден на храбростта откриха в Монтана

Откриха Камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие от колекциите на Регионален исторически музей Монтана . Поводът е 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Камерна изложба в съвместна инициатива на историческия музей и военното окръжие в Монтана. В нея са показани хладни оръжия, свидетелства, грамоти, ордени и медали,..

публикувано на 03.05.24 в 15:09

Росица Кирова е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Видин

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в Районната избирателна комисия кандидатската листа за участие в изборите за народни представители на 09 юни 2024 г. Водач на листата за Видинския регион е заместник-председателят на 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание Росица Кирова . Втори в листата е Тихомир Станчев. След него са Валери Димитров, Александра..

публикувано на 03.05.24 в 14:45

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

На 5 май пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 03.05.24 в 14:38

Влак блъсна кола, спряна на релсите в Монтанско

Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между селата Мърчево и Габровница , в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола. Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без регистрационни табели.  Водачът не е бил в колата. Няма пострадали хора.  Влакът..

публикувано на 03.05.24 в 14:14

Атракционното влакче във Враца ще пътува през почивните дни

Цветната влакова композиция ще пътува през почивните дни от днес до 6 май включително, съобщиха от общинската управа. Разписанието е:  Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния център на площад „Христо Ботев", като ще се движи до „Долна лифтена..

публикувано на 03.05.24 в 08:24

Има задържан за отвличането на млада жена в Козлодуй

Задържаха за срок до 72 часа мъж, отвлякъл 20-годишна жена в Козлодуй, съобщиха от прокуратурата. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Враца се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК. Сигналът за отвличането е постъпил на 1 май в полицейското управление на Козлодуй...

публикувано на 03.05.24 в 07:56

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните

Днес е Разпети петък - за християните най-тъжният ден в годината. Това е денят, в който Исус Христос е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството, каза свещеник Илия Симеонов от Видинската  епархия. "Кръстните страдания били големи, но Христос страдал повече за хората. За тях Той слязъл на земята - за да изкупи от..

публикувано на 03.05.24 в 07:34