Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 април 2024 година

Снимка: Община Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов. 

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова. Допълни, че дори ваксината да не предпази на сто процента, не настъпват усложнения и се наблюдава леко протичане на заболяването.

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болницаОт съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Районна прокуратура-Видин също се е самосезирала по случая. 


Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за  реализирането на ключовия проект. 


По проект за енергийна ефективност е обновена сградата на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" във Видин. Финансирането е по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Над 2 856 000 лв.  е безвъзмездната финансова помощ. Въвеждането на енергоспестяващи мерки ще намали топлинните загуби по външните ограждащи конструкции. Изградени са фотоволтаична инсталация за покриване на собствените нужди и термопомпено отопление.  Училището е първото в Северозападна България с енергиен клас А и близко до нулевото потребление на енергия.


Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. 


Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”. Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване, съобщават от местната управа. 

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. Съветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. 

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на Радио Видин хората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни. 

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.  Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol). 

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. 

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката". Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. 

Работилница за изработване на 3D великденска украса започна в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни".

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. В програмата освен произведения на Рахманинов, ще звучат арии от Пучини, Верди и Маскани. 

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара. Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г. 

Маратон на четенето се проведе в библиотеката на Средно училище "Св. Климент Охридски" в с. Зверино по повод Световния ден на книгата и авторското право. Учениците от първи и трети клас показаха как увлекателно се четат приказки и басни и коментираха какви са поуките в тях. Рисуваха своите любим приказни герои и книги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба за 6 май - Ден на храбростта откриха в Монтана

Откриха Камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие от колекциите на Регионален исторически музей Монтана . Поводът е 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Камерна изложба в съвместна инициатива на историческия музей и военното окръжие в Монтана. В нея са показани хладни оръжия, свидетелства, грамоти, ордени и медали,..

публикувано на 03.05.24 в 15:09

Росица Кирова е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Видин

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в Районната избирателна комисия кандидатската листа за участие в изборите за народни представители на 09 юни 2024 г. Водач на листата за Видинския регион е заместник-председателят на 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание Росица Кирова . Втори в листата е Тихомир Станчев. След него са Валери Димитров, Александра..

публикувано на 03.05.24 в 14:45

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

На 5 май пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 03.05.24 в 14:38

Влак блъсна кола, спряна на релсите в Монтанско

Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между селата Мърчево и Габровница , в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола. Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без регистрационни табели.  Водачът не е бил в колата. Няма пострадали хора.  Влакът..

публикувано на 03.05.24 в 14:14

Атракционното влакче във Враца ще пътува през почивните дни

Цветната влакова композиция ще пътува през почивните дни от днес до 6 май включително, съобщиха от общинската управа. Разписанието е:  Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния център на площад „Христо Ботев", като ще се движи до „Долна лифтена..

публикувано на 03.05.24 в 08:24

Има задържан за отвличането на млада жена в Козлодуй

Задържаха за срок до 72 часа мъж, отвлякъл 20-годишна жена в Козлодуй, съобщиха от прокуратурата. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Враца се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК. Сигналът за отвличането е постъпил на 1 май в полицейското управление на Козлодуй...

публикувано на 03.05.24 в 07:56

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните

Днес е Разпети петък - за християните най-тъжният ден в годината. Това е денят, в който Исус Христос е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството, каза свещеник Илия Симеонов от Видинската  епархия. "Кръстните страдания били големи, но Христос страдал повече за хората. За тях Той слязъл на земята - за да изкупи от..

публикувано на 03.05.24 в 07:34