Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Снимка: Радио Видин

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.  Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В съобщение към заповедта се пояснява, че новото разпределение е с цел гласоподавателите да направят своя избор без намеса и манипулиране, да се предотвратят кибератаки и нарушения на сигурността на данните по време на изборите. 

В жалбата си жители на „Нов път“ посочват, че преместването на избирателните секции от квартала е незаконосъобразно, немотивирано и дискриминационно. 


Сред аргументите на областния управител да остави жалбата без уважение са, че избирателните секции не са постоянни и с оглед на това не следва да се приема, че има преместване на избирателни секции в община Видин при предстоящите избори. В решението се изтъква, че мотивът, поради който кметът на Видин е променил адресите на избирателните секции, е обективна невъзможност да протече нормално изборен процес в сградата на Основно училище „Софроний Врачански“, тъй като там се извършва ремонт на санитарните възли.


Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред Административен съд Видин.


Секциите, в които ще гласуват избиратели от “Нов път“ са в близост да квартала, каза секретарят на община Видин Емилиян Енчев

"Избирателите от квартала ще гласуват в съседните на квартал „Нов път" видински квартали. Те са отдалечени най-много на два километра, така че не приемам, че им е възпрепятствана възможността да гласуват. Смятам, че всеки гражданин, който желае да гласува, ще може да го направи. Ако е мотивиран, ще отиде и ще гласува."


Причината за преместването на секциите е сключен договор за ремонт на санитарните възли в училището, каза Емилиян Енчев. 

"Ние сме предвидили ремонт, който е гласуван в капиталовите разходи на общината за тази година  и това е станало февруари месец, т.е. към онзи момент хипотезата избори не беше активна. Имаме сключен договор за ремонт на санитарните възли на училището, който е с тримесечен срок на изпълнение и е влязъл в сила от 16 април. 

Основна цел на общинската администрация е провеждането на честни избори. Ние със сигурност не крием, че в тези секции имаме проблеми. На последните избори имаше влизане в секциите по време на броене на бюлетини. Имаше сбивания. Така че, съчетани нещата с текущ ремонт заедно с хипотезите от наличното напрежение, за нас са допълнителни фактори, които ни дават мотив да преместим секциите, местата за гласуване за тези избори, за да може  хората да упражнят правото си на глас без натиск."

На сайта на община Видин са качени избирателните списъци и адреси на секции. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник чества църквата „Св. вмчк Георги Победоносец” в Белоградчик

На 6 май своя храмов празник отбелязва църквата „Св. вмчк Георги Победоносец” в град Белоградчик. По този повод Видинският митрополит Даниил и архиерейският наместник на Белоградчишка духовна околия отец Рафаил отслужиха тържествена света литургия и водосвет. В проповедта си митрополитът напомни, че Бог е светлина и е милосърден, дълготърпелив и когато..

публикувано на 06.05.24 в 16:45

Стартира инициатива за поставяне на нов паметник на загиналите артилеристи край Кула

Инициатива за поставянето на нов паметник за загиналите български войници в боевете край Кула по време на Втората световна война стартира по предложение на председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков. В Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май, доброволци почистиха района около стария паметник, който бе обрасъл с храсталаци и..

публикувано на 06.05.24 в 16:15

Постигнаха съгласие за съставите на СИК в Бойница и Грамада

Партиите и коалициите в Грамада постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии /СИК/ в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. В консултациите с кмета Милчо Башев участваха представители на всички парламентарно представени партии в 49-ото Народно събрание.  63-ма ще са членовете на..

публикувано на 06.05.24 в 15:11

Приеха наредба за транспорта във Враца

Общинските съветници от Враца приеха на първо четене Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с превозни средства тролейбусен транспорт. Някои от основните моменти в текста касаят възможността за издаване и зареждане на превозни документ на електронен носител. Пътниците ще могат да закупуват дигитални карти и да ги зареждат, така както е в..

публикувано на 06.05.24 в 12:28

Литургия и курбан за празника на Антимово

На Гергьовден своя празник отбелязва видинското село Антимово. По този повод е подготвена специална празнична програма, обясни секретарят на местното читалище Цеца Христова.  "Предвиждаме празнична литургия в църквата с участието на владиката и църковен хор. Курбан, голям курбан ще има в двора на църквата, под липите. Ще подредим масите, хората..

публикувано на 06.05.24 в 10:53

Великденски събор организират край Алботинския скален манастир

Великденски събор подготвят отново край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. По традиция празникът се провежда в подножието на светата обител на втория ден на Великден, който тази година се пада на 6-ти май, понеделник. Организатори на празника са кметството и читалището в Градец. В програмата е предвидено участието на самодейни..

публикувано на 06.05.24 в 09:48

Мездра отбелязва празника си

6 май, Гергьовден, се отбелязва като Ден на Мездра. Днес ще стартират официално и 50-тите юбилейни Празници на културата „Мездра май”.  Програмата за деня ще започне в 9:00 часа с Празнична света литургия в Храм „Св. Георги Победоносец".  От 10:00 часа на площад България” ще е ритуалът по издигане знамената на Република България, Община..

публикувано на 06.05.24 в 08:53