Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хубавият разсад се отглежда с любов

5
Снимка: Колаж Радио Видин


Днес отново влизаме в оранжерията на Даниел Донов и Ваня Дочева, за да научим някои тънкости при засаждането на открито на вече отгледани разсади.

Даниел и Ваня са двама млади ентусиасти, които произвеждат разсад във видинското село Жеглица. Имат пет оранжерии. Тази година са заложили на над 350 вида- от билки и цветя до домати, пипер, краставици, патладжан, дини и пъпеши- от всичко по няколко сорта. Експериментално тази година са отгледали разсад за 150 сорта домати- наши и вносни, с единственото желание да отговорят на вкуса на всеки клиент. 

Срещам ги почти в края на доматената кампания, когато в оранжериите са останали единични бройки от различните сортове. 

"...Много клиенти, очаквахме да продаваме до средата на май, но заради времето хората се подлъгаха вероятно... Оранжериите са отворени, за да привикне разсада с външната температура, да се климатизира... Температурата е около 15-18 градуса, позволява да се засажда навън, но трябва да се следи прогнозата..." 

Голяма част от разсада вече е разпродаден, скоро започват засаждането на домати и краставици за производство, а първите зеленчуци се очакват до два месеца. Сред асортимента от няколко години е и чери в саксия: 

"Първото нещо, което експериментирахме, когато се прибрахме от Италия, беше чери... Това е най-некапризното растение- не се пръска, не се колтучи, единствено поливане през няколко дни, иска и слънце... Саксийното чери е атракция..." 



Наред с разсадите за зеленчуци, отглеждат и богат асортимент от цветя и екзотични растения, а от любопитство тази година експериментираха и с разсад на хищното растение Венерина мухоловка. Търсено е и пъпешовото дърво: 
" Зареждаме поетапно нови цветя- петунии, летни хризантеми, далии... Радвам се, че хората са доволни и се връщат- това е най-важно за нас... Раззе се и партидата Венерина мухоловка... Сега атракция е Пепиното- пъпешово дърво- екзотично, не е за нашия климат, но може да се отглежда в саксия... В България се отглежда като храст- многогодишно е, иска топлина и светлина... Вкусно е, със сладък вкус..." 

Разсадите са като малки деца, искат ежедневни грижи, казват Даниел и Ваня. От опита си из оранжериите в Италия знаят, че е по-добре да се засаждат по-малки растения, но пък не им харесва това, че там се употребяват много препарати: 
"Всяко растение си изисква грижите, трябва да му обърнеш внимание и да го отгледаш... Кой когато може, с каквото може, работата се разпределя... Така е вече шеста година... В Италия препаратите са в изобилие, но там разсада се сади съвсем мъничък, за да може по-лесно да се прихване, докато в България хората са свикнали, че трябва да е цъфнал, за да може по-скоро да му върже- това е голяма грешка...  Винаги по-малкото растение привиква към почвата и си изгражда по-добър имунитет... Но в Италия прекалено много препарати се изполдват, абсолютно недопустимо е... Много хора си тръгват от там с астма, алергии..." 

Според Даниел у нас производителите са недооценени, а потребителите често избират по-евтините зеленчуци от магазина:
"Там цената е по-ниска, но като сравнение с това, като вкусови качества и че не е наблъскано с отрова, никой не сравнява- българинът е свикнал да си взима по-евтиното, особено по-възрастните... Не можем да задължим никого, въпрос на избор е..." 

Вече шест години Даниел и Ваня си поделят работата в оранжериите, а това, че хората се връщат всяка година при тях е най-голямата им награда. 

Не отказват и съвети- като този, че домати и краставици не се отглеждат заедно, при силно слънце за доматите е добре да има засенчваща мрежа, не трябва да се пръскат по време на цъфтеж, поливат се по-интензивно когато започват да зреят, сортът чери е един от най-непретенциозните за отглеждане, вече има и саксийни видове- хем вкусно, хем красиво... 

Това, в което всички сме убедени обаче, е че от домашното по-хубаво няма... 

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55