Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певческата група "Мездрея" отбелязва 35-тата си годишнина

Снимка: Петко Котларски


В утрешния четвъртък, 16 май, от 19.00 часа в Дом на железничаря ГСГП "Мездрея" при градското читалище в Мездра ще изнесе голям концерт по повод 35 годишнината от създаването си. В него специално участие ще вземе и Бони Милчева.

За началото на групата разказа Валентин Вълчев, който в онези дни е бил председател на читалището. Той е и заемалият най-дълго тази длъжност до днес.

"До  създаването на ГСГП "Мездрея" в читалището работеше Дамски камерен хор. С настъпилите политически промени в държавата изведнъж се оказа, че репертоарът му вече не е подходящ за сценични изяви. И за да запазим готовия и на добро ниво гласов материал, през октомври 1989 г. решихме да пробваме в жанра стара градска песен. Поканихме акордеонистът Васил Драганов и нещата потръгнаха. Аз поех колектива по-скоро организационно, тъй като не съм професионален музикант. И така две години. Истинско развитие и пътя на успеха на групата се дължи на Надежда Фурнаджиева – млада и амбициозна цигуларка".

За кратко време групата подготвя шоу спектаклите „Пей ми песен за душата” и „Красив роман е любовта”. 

През 1993 г. идва и първото сериозно отличие - Група „Мездрея” заема престижното второ място във Втория фестивал на старата градска песен „Златен кестен” в Петрич”.  

Вече като солист Валентин Вълчев е отличен с първа награда, а мъжкият квартет Радко Антонов, Вълчев, Николай Санков и Цветолюб Цоков получава грамота за успешно представяне. Същата година БНТ излъчва музикалния филм „Кажи ми, ти, дали не те обичах…” с избрани изпълнения на самодейците. Групата гостува в тв предаване „Минаха години” с водещ Драган Тенев и записва аудиокасетата „Минаха години”.

 Впоследствие ръководител на групата е Антония Ганева, като продължава богатата си концертна дейност с участия в Празника на старата градска песен „Мара Врачанка”, Монтана, Стара Загора, Лом и Бяла Слатина.

Вече цели 35 години ГСГП „Мездрея” участва в концерти, спектакли във връзка с кръгли годишнини, телевизионни предавания и фестивали, печели куп престижни награди като група, а  Валентин Вълчев и Радко Антонов като солисти.

През 2021г.- ГСГП “Мездрея“ спечели златен плакет от „Балкан Фолк Фест” Златни пясъци и през следващите две години отново печели златен плакет и диплом.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва внедряването на алтернативно гориво в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата.  В изпълнение на програмата за диверсификация на ядреното гориво, АЕЦ „Козлодуй" сключи договор с „Уестингхаус Електрик Швеция АВ" за доставка на гориво за 5-ти блок. Първата пратка пристигна миналия месец, а горивото получи..

публикувано на 29.05.24 в 09:41
Драматично-куклен театър - Враца

Награди и почетни звания ще бъдат раздадени във Враца на 1 юни

Двама почетни граждани на Враца ще бъдат отличени на 1 юни на тържествена сесия на общинския съвет по повод деня на града. Тогава ще бъдат раздадени и пет награди на Враца. Решението взеха на последното си заседание местните парламентаристи. За почетни граждани бяха одобрени Иван Любов заради приноса му към икономиката на града и посмъртно на Фило..

публикувано на 29.05.24 в 08:28

"Замени пластмаса за книга" във Видин

"Замени пластмаса за книга" е едно от съпътстващите Деня на детето събития във Видин . Инициативата има за цел да помогне за проблема с нерегулярното изхвърляне на пластмаса, каза за Радио ВИДИН Лора Лозанова , председател на Интеракт клуб , които са едни от организаторите: "Знаем, че от малките деца остават много играчки, с които те в един..

публикувано на 29.05.24 в 08:19

Снимката на 28 май 2024 година

Започна 76-то издание на  Националния поход "По стъпките на Ботевата чета"  от Козлодуй до историческия връх Околчица. Походът по пътя на Ботевия подвиг е най-старата и най-масова родолюбива туристическа проява у нас.По 120-километровия маршрут от Козлодуй до връх Околчица се преминава за пет дни. Служители на производствената база на държавното..

публикувано на 28.05.24 в 18:10

Възстановиха дейността на полицейското управление във Вършец

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов откри Районното полицейско управление във Вършец. През последните близо две години то функционираше като участък към Районно управление Берковица. Със заповед на министър Стоянов, от 22 април, дейността му е възстановена: В момент, в който говорим за нелегална миграция, за шенгенско..

публикувано на 28.05.24 в 17:33
Бюро по труда- Враца

Във Враца преобладават безработните без специалност

Безработни младежи до 29 г. в общините Враца и Криводол в края на април са 220. Това са 138 в града под Околчица, а 82-ама – в съседната община Криводол. В сравнение с март общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 37 или 14,40%, като намаляването се дължи основно на регистрираните в община Враца младежи, които са със 16,87% по-малко..

публикувано на 28.05.24 в 16:52

Изложба на кучета-играчки е подредена в Мездра

Изложба "От любов към кучето " e открита в Мездра. Инициативата е на  читалище  ”Просвета 1925” и пенсионерския клуб в железничарския град.  Автор на изложбата е Даринка Цонкова- пенсионирана учителка, председател на пенсионерския клуб, която п редставя своята колекция от кучета-играчки.  „От любов към кучето“ не е случайно избрано мото за..

публикувано на 28.05.24 в 16:35