Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Снимка: СЗДП- Враца

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници. Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две от тези двойки имат малки, една от двойките не успя да излюпи малко, което е нормално. Петата за района продължава да мъти, каза Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици.

"Към момента, както е сега - средата на май, имаме две малки на територията на парка черни лешояди и едно, което е в Западна Стара планина. Всъщност това са птици, които са от това ядро, което е сформирано тук във "Врачански Балкан". Едната птица е освободена тук в района, другата птица е от Източна Стара планина, която е женската. Но, това е характерно при черните лешояди, че те може да ги освободим тук, обаче те си харесват партньор от другия край на България", разказа Георги Стоянов.

31 черни лешояди са освободени в природен парк "Врачански Балкан". Наблюденията показват, че в момента са 20-25. Две от птиците със сигурност са гръцки, една е без маркировка и вероятно е от Гърция или Турция.

Черните лешояди са изчезнали като гнездящ вид от територията на Природен парк "Врачански Балкан" преди повече от 90 години. През 1985 година карталите са обявени в Червената книга като изчезнал вид от България. След десетилетие неуморен труд от страна на неправителствени организации, паркови дирекции и институции, както и благодарение на няколко европейски проекта е постигнат невероятен успех за завръщането на картала в България.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се справят с високите температури учебните заведения във Видин

Високите температури в началото на юни изправиха пред поредно предизвикателство учебните заведения във Видин - да осигурят прохладни класни стаи и учебни кабинети. С климатични инсталации това не би било никакъв проблем, но с такива са оборудвани част от учебните помещения, и то не във всички училища.  Заради горещините от вчера климатиците..

публикувано на 12.06.24 в 15:11

"Любов на хоризонта" във Видин

Пейка с арка във формата на сърце и надпис "Любов на хоризонта" украси кейовата стена във Видин . Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани , които с любопитство спират да я видят, а някои да..

публикувано на 12.06.24 в 15:07

"Къртичини" изненадват пешеходците по ремонтирания тротоар на бул. "Панония" във Видин

Месец и половина след като ремонтираното платно на бул. "Панония" официално бе отворено за движение, видинчани сигнализираха за нередности по прилежащия към него тротоар. В близост до кръговото кръстовище с улица "Гео Милев", асфалтовата настилка е деформирана и се забелязват наподобяващи къртичини образувания. Ето как граждани коментираха..

публикувано на 12.06.24 в 14:20

Кампанията по директни плащания- уравнение с много неизвестни

Видинският съюз на зърнопроизводителите ще направи ритуално зажънване на 20 юни, в землището на село Рупци. Дни преди жътвата в "Земята, която ни храни" с председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски говорим за състоянието на посевите: "Промените в климата налагат все по-чести дъждове, бури и градушки... Тази година..

публикувано на 12.06.24 в 12:17
Християна Страхилова

Ученичка от Видин е с две пълни шестици на матурите

Християна Страхилова е възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Тази година тя завърши гимназиалния етап на своето обучение и го направи по блестящ начин - с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити. Хриси има две пълни шестици на задължителната матура по български език и литература и на..

публикувано на 11.06.24 в 17:30

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00