Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският президент Владимир Путин поздрави Реджеп Ердоган за изборната победа на неговата партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин поздрави Реджеп Ердоган по случай изборната победа на управляващата партия в Турция.
Двамата лидери обсъдиха по телефона отношенията между Анкара и Москва, както и проблемите в сферата на енергийните проекти, които възнамеряват да реализират Русия и Турция. Между темите от разговора бе и подготовката на шестата среща на руско-турския съвет за сътрудничество на високо равнище, който трябва да се проведе в края на годината в Казан. 
Путин и Ердоган се договориха още да се видят в Баку след няколко дни в събота на церемонията по откриването на европейските игри. Телефоният разговор между президентите на Русия и Турция бе остро разкритикуван от страна на турската опозиция, която неведнъж е обвинявала президента Ердоган, че не е надпартиен, както го изисква Конституцията на югоизточната ни съседка.
Най-влиятелната турска опозиционна лявоцентристка партия - Народнорепубликанската, критикувайки жлъчно разговора между двамата лидери, заяви, че дори приятеля на Ердоган, Путин възприема турския си колега не като президент, а като ръководител на Партията за справедливост и развитие.  
В същото време негативна реакция дойде и от другата опозиционна сила - Партията на националистическото действие, коятo обяви че Путин е трябвало не да поздравява Ердоган, а да му пожелае бързо да се оправя. Ако гласът на турската опозиция, която отбеляза значителен възход на провелите се в неделя парламентарни избори в страната, се чува в едно бъдещо коалиционно или пък преходно правителство, то никак не е изключено да станем свидетели на преразглеждане на някои от енергийните проекти между Анкара и Москва, както например предлага Народнорепубликанската партия да се преразгледа изграждането на първата турска атомна централа в Акую, която бе договорена с Русия и има вече подписано споразумение. 
За разлика от Народнорепубликанската, по време на предизборната кампания прокюрдската партия на Селяхетин Демирташ обяви, че подкрепя изграждането на газопровода "Турски поток", но иска Анкара да нормализира турско-арменските отношения и да не ги обвързва с решаването на друг сложен въпрос какъвто е нагорнокарабахския.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЮЗУ е домакин на среща-дискусия за 20-годишнината от членството на България в НАТО

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на среща-дискусия, посветена на 20-годишнината  от членството на България в НАТО. Гост-лектори ще бъдат Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи и доц. д-р Велизар Шаламанов, директор "Развитие на способностите" в Атлантическия..

публикувано на 15.05.24 в 07:57
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Форум представя напредъка на България в процеса на присъединяване към ОИСР

Форум в София ще представи напредъка на България в процеса на присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Български и международни експерти, представители на бизнеса и правителството ще обсъждат регулациите за развитието на инвестиционния и финансов климат в страната. Организатори на събитието са асоциация..

публикувано на 15.05.24 в 07:50

Започва приемът на заявления за Натура 2000

От днес започва приемът на заявления за подпомагане по две от интервенциите, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието  - "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“ и "Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“. По интервенцията "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“..

публикувано на 15.05.24 в 07:47

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град Рафах в южния край на Ивицата Газа, където са намерили подслон повече от половин милион души, принудително напуснали други части на анклава. Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах в последната седмица Израелският военен говорител Даниел Хагари съобщи, че израелските..

публикувано на 15.05.24 в 07:43

СБЖ с концерт: 180 години печат и 130 г. журналистическо движение

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира тържествен концерт по случай 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат и 130-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение в България. Концертът ще бъде от 18 часа в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов“. Събитието ще е под патронажа на президента..

публикувано на 15.05.24 в 07:43

Протест пред парламента в Грузия заради законопроекта за чуждестранните агенти

Хиляди хора отново излязоха снощи на протест пред парламента на Грузия, след като беше приет спорният законопроект за "чуждестранните агенти". Части за борба с безредиците на грузинската полиция бяха разположени в центъра на Тбилиси, за да разпръснат протестите срещу закона за чуждестранно влияние, който парламентът на страната прие днес...

публикувано на 15.05.24 в 07:40
Сателитите на Спейс-Х в нощно небе

"Отбранителна индустрия и космос" на конференция в София

Национален информационен ден по въпросите на Европейския фонд за отбрана 2024 ще се проведе в София Тех Парк. Информационният ден се организира от Министерството на икономиката. Сред участниците са представител на Главна Дирекция "Отбранителна индустрия и космос", както и на Европейската комисия. На  Информационния ден ще бъдат представени..

публикувано на 15.05.24 в 07:34