Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободен е отвлеченият от пирати край Бенин български капитан

| обновено на 25.05.20 в 18:57
Снимка: Vessel Finder

Освободен е българският капитан на контейнеровоза „Томи Ричер“, отвлечен от пирати в Гвинейския залив край бреговете на Бенин, съобщиха днес от МВнР.

Предстои капитанът скоро да се върне в България, след като първоначално пристигна от Африка на територията на друга европейска държава. За да напусне Африка, посолството ни в Нигерия му издаде временен паспорт. МВнР през цялото време бе в тясна координация и връзка със собствениците на кораба.

Освен българския капитан, при операция на военноморските сили на Нигерия в събота са били освободени и другите 7 заложници - граждани на Русия, Украйна и Филипините, съобщи агенция Франс прес.

От нигерийското командване отказаха да дадат повече информация.

Капитанът и седем от моряците в екипажа бяха взети за заложници на 19 април край бреговете на град Котону.

Корабът плава под португалски флаг, а транспортната компания, която го обслужва, е базирана в Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВнР: Българин е сред отвлечените край Бенин моряци

Министерството на външните работа потвърди, че български гражданин е сред отвлечените край Бенин моряци - става въпрос за контейнеровоза "Томи Ричер", който беше похитен от пирати. По случая с похитения край Бенин, в Западна Африк, кораб днес..

обновено на 21.04.20 в 19:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години...

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18