Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антибиотиците трябва да се употребяват благоразумно

Проф. Енчо Савов и неговия екип "Микробиология"

Думата „антибиотик“ винаги е била символ на чудесата в съвременната медицина. За жалост, от създаването на първите антибиотици преди 80 години досега съществува криза, свързана със създаването им по много причини. Това заяви по повод  Европейския ден на антибиотиците – 18-ти ноември  проф. Енчо Савов – началник катедра „Военна епидемиология и хигиена“ и на лаборатория „Микробиология“ към ВВМА.  

Проф. Савов подчерта, че поради неблагоразумна  употреба на антибиотици, стигнахме дотам, че е много трудно да се подбере комбинация от няколко антибиотика, които да лекуват болни с тежки бактериални инфекции. Това засяга предимно пациентите, които са в интензивните отделения на болниците или в клиниките с висок риск за развитие на инфекцията. По думите му, трябва много да се внимава при избора на антибиотик и в това, дали изобщо да се използва антибиотик, защото се оказва, че и във високо развита страна като Америка, около 50% от антибиотиците, които се ползват, се оценяват като неправилно използвани. Да не говорим за нашата страна, в която нямаме такава статистика и не знаем по какъв начин се използват антибиотиците. Грешката е много голяма, особено във ветеринарната медицина и в селското стопанство, когато се подпомага растежът на животните. Оттам се създават нови пуловеза развитието на резистентност към определени антибиотици, подчерта проф. Савов.

Пациентите обаче не са толкова виновни, колкото колегите, които изписват безразборно антибиотици в много случаи, за да се застраховат от възможни  грешки, уточни проф. Савов. Според него при настинки се изписват твърде много антибиотици. Фактът е потвърден и от данни в литературата. Като пример проф. Савов посочи,  че за последните 50 години, ако се съберат количествата използвани антибиотици в хуманната, ветеринарната медицина и в селското стопанство, се оказва, че са изписани повече от един милион тона антибиотици. Дори и в сериозни болници колегите разчитат в значителна степен на специалистите, микробиолозите, а те, като  семейни лекари, отговарящи за общественото здраве на пациентите, трябва да са наясно, какви антибиотици и кога да изписват.  Факт е, че се дават такива, каквито понякога нямат нищо общо с конкретния случай.

Проф. Савов препоръча да се правят микробиологични  изследвания при ушни инфекции и инфекции на горните дихателни пътища, за да се прецени изборът  на това да се използват ли антибиотици безразборно или не. Икономическата страна също не е за пренебрегване, подчерта проф. Савов.

По думите му,  фармацевтичните компании, които се занимават с производство на антибиотици, сега са губещи. Той  уточни, че за да се стигне до производството в крайна фаза, трябва да се започне с изследването поне на 6-7 вещества, за които не е сигурно, дали ще се стигне до последната фаза - на проучването и на производството на  антибиотика, който ще лекува хората. И оттам- компаниите да си възвърнат средствата. В момента има около 33 антибиотика, които са в процес на изследване, не се стига до производство на нови молекули антибиотици, а се модифицират стари, заяви проф. Савов. Според него въпросът е много сериозен и доказателство за това е фактът, че през 2009 г. в САЩ Обама и Барозу, тогава председател на ЕК, решават да обединят усилията на фармацевтите и да създадат трансатлантическа група, която да координира усилията за създаване на около 10 нови молекули антибиотици до 2020 г. специално за третиране на инфекциите, причинени от грам отрицателни бактерии. В момента резистентността дори към най-добрите препарати е твърде висока. Но за жалост, до момента няма положителен резултат от опитите, подчерта още проф.  Енчо Савов. Чуйте интервюто с проф. Савов от звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35