Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Противогрипните ваксини за пенсионери се доставят на GP-та

Започва разпределението сред личните лекари на безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите. До края на седмицата в практиките на семейните лекари от Пловдив  те ще бъдат доставени от представители на фирмите. Това съобщи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

От здравното министерство уверяват, че въпреки закъснението, има достатъчно време за всички желаещи да поставят ваксини. Все още у нас няма нито една положителна проба за грип.  Пловдивските общопрактикуващи  лекари д-р Кирил Еленски и д-р Георги Цигаровски също смятат, че все още има време и всички желаещи пенсионери, могат да си поставят ваксина. Важно  и задължително условие е хората да са здрави в момента на имунизацията.

Според д-р Еленски закъснението обаче, е отказало част от пенсионерите и не се знае дали сега ще посетят отново лекарите си. Не малка част от хората дори вече са си поставили ваксина. По думите му би било проблем, ако в дадена практика се окаже, че има повече желаещи, от броя на осигурените ваксини. Той сподели, че официалната информация около подробностите за кампанията не е била достатъчна за самите джипита и при тях е идвала по-скоро чрез медиите.


Д-р Цигаровски призова пациентите да се възползват от предоставената им  възможност. Той коментира, че идеята на МЗ е много добра и за първи път се дава възможност възрастните хора да се ваксинират безплатно срещу сериозно и опасно заболяване като грипа.


Припомняме , че в петък страната ни получи втората за сезона по-голяма доставка от 100 хиляди дози.

Тази година МЗ за първи път подсигурява безплатни ваксини за хората над 65-годишна възраст.

Право на имунизация ще имат около 10% от 1.5 млн. пенсионери над 65 г. или около 150 хиляди

души.

Предвижда се броят на безплатните дози да нараства всяка година и до 2022-а да обхване една четвърт от пенсионерите.


Още от категорията

ТИЗ предлага лек за "икономическата" карантина

„Адекватни са мерките на държавата за бизнеса в условията на извънредното положение“ – заяви в интервю за Радио Пловдив основателят на „Тракия Икономическа зона“ Пламен Панчев. Според него сега е най-важното да се подобри логистиката, за да могат предприятията да получават суровини и материали, тъй като те поръчки си имат. „Трябва да..

публикувано на 27.03.20 в 16:28

Мярката 60/40 трябва спешно да се приложи

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес онлайн по повод изплащането на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение.   Предложенията на синдикатите за справянето с извънредната ситуация коментира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев...

публикувано на 27.03.20 в 15:15

Децинфекцираха Столипиново и Шекера заради коронавируса

Продължава чистенето на ромските квартали в Пловдив. До тази сутрин оттам са събрани и извозени 223 тона отпадъци. Тази сутрин извънредна дезинфекция е направена по девет улици в „Столипиново” и пет в „Шекер махала.  Дезинфекцията ще продължи и в предстоящите два почивни дни.  Предстои и да се сформират екипи, които с пръскачки да..

публикувано на 27.03.20 в 12:23

Кабинет в Транспортна болница консултира за COVID -19

В Транспортна болница Пловдив от полунощ заработи поредният консултативен медицински кабинет за пациенти със съмнение за коронавирус. Така филтрите за лица със сиптоми на COVID-19 под тепетата се увеличиха с още един.  Междувременно чрез доброволческата кампания "ЗаДоброто", свързана с кризата от коронавируса, към Транспортна болница бяха..

обновено на 27.03.20 в 09:43

Нужни са още мерки срещу кризата, сега рискът е за хората

На българската икономика са необходими антикризисни мерки с непосредствен ефект. От предприетите вчера от Правителството  нито една не е за безвъзмездно подпомагане на българските граждани. Това заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов Той посочи, че в Гърция например се дават по 800 евро на човек, който не може да работи в карантинен..

публикувано на 26.03.20 в 16:06