Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона не решават проблемите с хазарта

| обновено на 29.01.20 в 16:37

Полиция и прокуратура влязоха днес в Комисията по хазарта и в офисите на Васил Божков. За разпит са отведени председателят на комисията и служители. В същото време парламентът прие на първо четене  промените в Закона за хазарта, предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Бившият председател на Комисията по хазарта Димитър Терзиев отказа да коментира продължаващата акция на разследващите. Той предположи само, че най- вероятно са събрани достатъчно данни за извършени нарушения или престъпления.

Приетите от депутатите текстове забраняват  организирането на лотарии от частни компании, като това ще става само от Българския спортен тотализатор, ограничава се и разпространяването на лотарийни билети в обекти, които не са лицензирани.

На практика се създава държавен монопол върху лотарийните игри, който ще бъде предшестван от отнемането на лицензите на организаторите на подобни игри, коментира Терзиев и добави, че няма знак за равенство с национализация, защото в подобен случай държавата трябва да стане собственик на частните дружества.

Според него европейският опит е свързан в по- голяма степен с отдаването на лотариите на концесия или с установяване на публично - частно партньорство. Експертът изрази съмнение дали БСТ може да осигури бързо финансови постъпления. 

По думите му, ако докладът на АДФИИ потвърди, че има несъбрани такси от стотици милиони левове, има ред за събирането им от публичен изпълнител към НАП след влязъл в сила административен акт. Той потвърди, че законът позволява две ставки за плащането на такси.

Димитър Терзиев смята, че промените в Закона за хазарта, гласувани днес, решават една малка част от проблемите в този бизнес. Би могло да се пипнат и други текстове, които да премахнат двояко тълкуване, както с размера на таксите. Единственият плюс е, че се въвежда ограничение от 300 метра на пунктовете за тото и лото от училище. По данни на бившия председател между 20 и 25 процента от пунктовете се намират до учебни заведения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35