Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сега преяждането с всякаква информация предизвиква стрес

Темата за здравето на гражданите, където и да се намират те в държавата, или по света, обедини по безпрецедентен начин обществото, но и постави на изпитание  най-важните системи във функционирането на властта.

Тестът, на който опасността  от разпространение на коронавируса подложи едновременно и здравната, и образователната,и  икономическата и духовната среда, ни принуди да осъзнаем, че в борбата със заразата, след хората в бели престилки няма  по-главни и по-второстепенни роли.  

доц. д-р  Любомир Киров – член на  Медицински съвет към Правителството и председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, призова хората да не се стресират, защото ще има още случаи на доказано заболяване от коронавируса. Това е нормално при пандемия в света.

В България за сега нещата са контролирани. Нека бъдем обективни, защото в международната класификация на болестите има 20 000 болести, изведнъж се забрави за тях, и едва ли не, човечеството боледува само от една болест. Коронавиросът е нововъзникнал проблем, с който световната общност, медицинска и всички останали полагаме усилия да се борим. Вероятно в България има в пъти повече хора, които са преболудували, но без да разберат. Нека да ориентираме усилията си към високорисковата група хора, които биха могли да пострадат.

Доц. Киров препоръча да не се бърза със заключения, защото Медицинският експертен съвет се формира вчера. Целта е да допълни и помогне на Кризисния щаб. Относно бързите тестове позицията на доц. Киров е, че не поставят диагноза. Най-важното е да се ползват предпазните средства – маски, ръкавици и миенето на ръцете.

Вирусът не живее, не лети във въздуха, а се предава от човек на човек. Ако вървите сам по улицата или в гората, няма от къде да дойде. Ако отидете при възрастните си родители, маската е задължителна. В момента се преяжда от всякаква информация, която предизвиква стрес, а не приканва хората към полезни действия. Нека хората ни имат доверие. Ние мислим, какво да се направи, и периодично ще информираме. Искам да кажа, че към общопрактикуващите лекари, не е изпълнен ангажиментът да бъдат въоръжени в борбата с коронавируса. Няма осигурени лични предпазни средства, ние се справяме сами. Имаше 8000 маски отпуснати от МЗ, като на всеки един лекар и сестрата се пада по една маска. Ние ги разпределихме в девет области, където имаше най-голяма необходимост, включително и Пловдив.  

Интервюто с доц. д-р Любомир Киров е в звуковия файл.  


Още от категорията

За хората над закона се заговори на по-висок глас

„Протестите вече доведоха до промяна. В продължение на години Пеевски и Доган са се ползвали с охрана на НСО, която не им се полага. Тази охрана падна през уикенда  и това е промяна. Но значително по-важно е, че има хора, които са над закона в България и за това се заговори на значително по-висок глас“, подчерта политическият анализатор  доц...

публикувано на 14.07.20 в 11:14

Налице е консолидиран опит за преврат

В момента става това, което още преди две години си позволих да напиша и което тогава се прие многозначно - в България се правят опити  за пълзящ преврат срещу българското Правителство. Сега вече смея да твърдя, че е налице консолидиран опит за преврат, подчерта депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. По думите му, участниците във всички..

публикувано на 14.07.20 в 10:20

Протестите стихват до седмица, ако няма съществена промяна

Ако нищо не се промени съществено, ресурсът за протести и демонстрации ще се изчерпи и ще спадне по естествен път най - много до една седмица. Просто и най - ентусиазираният митинг в един момент приключва и това е естествен процес.  Това заяви пред Радио Пловдив анализаторът Валентин Вацев , преподавател по геополитика и европеистика.  Има..

публикувано на 13.07.20 в 16:44

Ако Борисов не подаде оставка сега, ще трупа само негативи

„ Най-голямата прилика на този протест с протестите от 2013 г. е ролята на ДПС в българската политика и в управлението на страната “ – заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Георги Киряков, който уточни, че разликата е в натрупаното напрежение, което има някакъв предел и случаят с „Росенец“ и бил само искрата за избухването му. „ Има..

публикувано на 13.07.20 в 16:38

България е територия на беззаконие и произвол

  " От няколко години се трупа напрежение. България е  превърната от власттт в територия на беззаконие и произвол, в която управляват силните, а цивилизацията  е там, където  управляват слабите и закона. А тука управляват силните и насилието", коментира политологът проф. Евгени Дайнов.  "Двете искри, които запалиха напрежението са  случаят в Росенец,..

публикувано на 13.07.20 в 11:30