Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От кризата ще спечелят хранителната индустрия, фармацията, енергетиката, IT-секторът

В кризата - безлихвен кредит от държавата, а не бърз кредит!

Тихомир Тошев: В никакъв случай няма да има опрощаване на вноски по кредитите от страна на банките.

Хората, които са изпаднали в сериозно затруднение с належащи разходи дори дотам, че да не могат да си плащат сметките за ток, вода - най - неотложните разходи на домакинството, да не прибягват към бързите кредити, а да прибягнат към безлихвен кредит, който ще им помогне в следващите няколко месеца да се справят точно с най - належащите си разходи. Той е точно за хора, които са останали без доход или с много силно намален доход.

Това коментира пред Радио Пловдив кредитният консултант Тихомир Тошев по повод предлагания от държавата безлихвен кредит за хората, изпаднали в затруднение заради извънредната ситуация, в която се намираме. 

На този кредит трябва да се гледа като доста добра алтернатива на бързите кредити, заяви той и препоръча кредитът да се използва наистина само за най - належащите разходи, които хората няма да могат да поемат в труден период.

Тошев заяви, че този кризисен период ще видим пак ръст на бързите кредити, ще видим хората, които пак ще направят грешките да задлъжнеят към тях повече, отколкото трябва и след това тези задължения да се увеличават, увеличават и те да изпитат по - сериозни финансови затруднения. 

 Хората с кредити - да продължат да ги обслужват, посъветва кредитният консултант и припомни, че в сряда банките ще обявят мерките, които ще предложат на хората, затруднени да изплащат кредитите си заради кризата.

Добре е всеки един кредитополучател да е заделил между три и шест-месечни вноски, отбеляза Тошев. Той е категоричен, че в никакъв случай няма да има опрощаване на вноски.

Що се отнася до съветите към кредитополучателите, Тошев заяви, че ситуацията е доста особена. Всеки съвет трябва да е специфичен според конкретния клиент. 

Тази криза започна като здравна, но започва да се превръща в икономическа, коментира кредитният консултант. Сравнявайки я с кризата през 2008 година, той подчерта, че сега влизаме в кризата по - подготвени. Тошев отбеляза, че сегашната криза е тръгнала от здравен казус, затова се очаква да не е толкова сериозна

За хората, които работят в стабилните сфери, тази криза е благоприятна. Има сектори, които ще спечелят от кризата и това са хранителната индустрия, фармацията, енергетиката, IT-секторът, категоричен е Тихомир Тошев. 

Той отбеляза, че в период на криза се появяват изгодни предложения за имоти. Затова, по думите му, хората от печелившите сектори ще предпочетат сега да направят сделка.

Що се отнася до тегленето на кредит с цел инвестиция, кредитният консултант припомни:

Инвестиция се прави само със собствени средства! Да изтеглите кредит, за да направите инвестиция - не бих посъветвал никого!

Вече трета седмица сме в извънредно положение и банките запазват лихвите си около текущите нива и не мисля, че има причина да се увеличат поне засега, отбеляза Тошев. 

Цялото интервю на Емил Костов с Тихомир Тошев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55