Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заредени сме с ракети, на прицел са градоносните облаци

Снимка: ИАБГ


"Никога като тази година не сме били така добре осигурени от гледна точка на ракети.

Тази година получихме най - много ракети откогато и да било. И всички ракетни площадки са заредени с максимума, който се полага по изискванията на служба КОС, от 30 противоградови ракети. И отделно имаме един много сериозен резерв, много сериозен.

Така че, сме изключително добре заредени и готови за работа."

Това заяви пред Радио Пловдив ръководителят на полигона за борба с градушките край Поповица Никола Ковачев.

"Природата вижда колко добре сме подготвени и затова в нашия район все още няма такива процеси, защото знае, че ще стреляме сериозно", шегуват се Ковачев и колегите му. 

Непредсказуемото време

Не си спомням температурите в края на месец май да са били толкова ниски. Това води до непредсказуеми ситуации, отбеляза Никола Ковачев и уточни, че това му е вече 20-ят сезон.

Преди малко беше последната ни стрелба. Още сме в готовност да стреляме, посочи ръководителят на полигона в Поповица.

Базата

Ние сме с 29 ракетни площадки на територия от над 2,5 милиона декара.

С минимален личен състав успяваме да носим и дежурства и да поддържаме готовността на ракетните площадки.

Успяваме с труда и усилията на стрелците и на командния пункт, подчерта Ковачев. 

Запазен строй, въпреки коронавируса

Засега в пловдивската дирекция няма случаи на заразени с коронавирус. Още март месец са направени програми за защита по време на работа. Всяка ракетна площадка разполага с указания, които трябва да се спазват, за да не се разпространява инфекцията.

Ситуацията се отразява психически на хората, но запазваме строя си и сме здрави - да чукам на дърво, коментира Ковачев.

Самолетният способ на защита

Предвидено е не само в Северна, но и в Южна България да се въведе самолетният способ за обстрел на градоносните облаци. 

Изпълнителната агенция за борба с градушките изгражда няколко радиолокационни станции, които са разположени извън полигоните, извън територията на командните пунктове. 

При тяхното комплексно включване в схема те ще дават информация на тези самолети, които ще обезпечават защитата със самолетния способ, обясни шефът на полигона в Поповица.

Той посочи, че подобни обекти има и в нашия регион, като например в Ярлово.

Когато цялата схема се сглоби, тогава вече ще се действа и по тази защита със самолетния способ, обясни ръководителят на полигона за борба с градушките в Поповица.

Фактите - Изпълнителна агенция за борба с градушките 

Тази година активният сезон за борба с градушките започна на 26 април. Активирани са 11 командни пункта и 261 ракетни площадки към тях, разположени в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен. Защитата обхваща близо 22 млн. дка в цялата страна.

Пуснатите в експолатация през миналата година нови ракетни площадки са 61, като 49 от тях са към новоразкритите две нови регионални дирекции на ИАБГ в Хасково и с. Тъжа, край Калофер.

6 метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуаер IRIS, осигуряват наблюдение на атмосферата над страната. 

Цялото интервю на Емил Костов с Никола Ковачев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29