Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Снимка: Стойчо Кацаров / Снимка: БГНЕС

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните заведения по време на извънредното положение заради Covid-19. Една от причините е, че хората се страхуват да търсят медицинска помощ, а причината е да не се заразят от коронавирус.

Той е категоричен, че всички мерки, които бяха предприети за ограничаване на разпространението на Covid-19, могат да бъдат поставени под въпрос, тъй като липсва епидемиологична оценка на ситуацията.

“От днешна гледна точка, връщайки се два месеца назад, тези мерки изглеждат абсолютно пресилени и ненужни“, коментира доктор Стойчо Кацаров.

Обяснението е, че този вирус беше неизвестен за целия свят.

„Не можем да сме сигурни, че няма да има втора вълна от тази инфекция, защото ни липсва яснота каква е истинската ситуация в момента. Виждате, че и мерките са хаотични. Колко пъти ставаме свидетели на издадени заповеди, корекция, а дори и отмяна в рамките на ден. Държавният здравен инспектор доцент Кунчев казва, че още дълго време ще се носят маските на закрито. Добре, а можем ли да обясним как се носят маски на закрито, когато се отварят ресторантите? Как се консумира в ресторанта с маска?“, коментира още доктор Кацаров.

Той препоръча на хората да не се страхуват от Covid-19, но да имат едно наум, тъй като не всичко около този вирус е ясно.

Цялото интервю с доктор Стойчо Кацаров можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Протестите стихват до седмица, ако няма съществена промяна

Ако нищо не се промени съществено, ресурсът за протести и демонстрации ще се изчерпи и ще спадне по естествен път най - много до една седмица. Просто и най - ентусиазираният митинг в един момент приключва и това е естествен процес.  Това заяви пред Радио Пловдив анализаторът Валентин Вацев , преподавател по геополитика и европеистика.  Има..

публикувано на 13.07.20 в 16:44

Ако Борисов не подаде оставка сега, ще трупа само негативи

„ Най-голямата прилика на този протест с протестите от 2013 г. е ролята на ДПС в българската политика и в управлението на страната “ – заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Георги Киряков, който уточни, че разликата е в натрупаното напрежение, което има някакъв предел и случаят с „Росенец“ и бил само искрата за избухването му. „ Има..

публикувано на 13.07.20 в 16:38

България е територия на беззаконие и произвол

  " От няколко години се трупа напрежение. България е  превърната от власттт в територия на беззаконие и произвол, в която управляват силните, а цивилизацията  е там, където  управляват слабите и закона. А тука управляват силните и насилието", коментира политологът проф. Евгени Дайнов.  "Двете искри, които запалиха напрежението са  случаят в Росенец,..

публикувано на 13.07.20 в 11:30

Президентът има право на публично обръщение

"Президентството е най-легитимната институция у нас, президентът е избран от 2 милиона и 300 хиляди души и има право на публично обръщение, и той направи такова, в което поиска оставката на главния прокурор",  заяви    адвокат Михаил Екемджиев председател на Асоциацията за  европейска интеграция и права на човека.  "Няма конституционна процедура,..

публикувано на 13.07.20 в 10:49

Няма разделение в БСП, подкрепяме протестите

" Няма разделение в БСП, провеждането на Национален съвет не е причина за разделение. Партията не иска да се възползва от протестите, а търси как да се работи по-добре" , така депутата от БСП Антон Кутев коментира  извънредното заседание на част от Националния съвет на БСП, свикано от т.н. вътрешна опозиция на Корнелия Нинова, в което участва и той...

публикувано на 13.07.20 в 10:02