Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергетиката се нуждае от стратегическо мислене

„Повече от 6 000 души годишно в България умират от замърсен въздух, сочи официалната статистика. Въздухът влияе и на начина, по който протича заболяването. Връзката  между опазването на околната среда – водата, въздуха и здравето на хората е много пряка и за тях не трябва да се говори отделно  като за политики, без да се прави директно връзка с качеството на живота на хората“. Това подчерта Тодор  Тодоров от екологично сдружение „За земята“.

По думите му, недопустимо е да има избор между работата или здравето. Алтернатива има и голямата тайна от години е „зелената сделка“.

„Тя е изключителна възможност за страни като България, които са на последно място в ЕС по енергийна ефективност и на последно – по бедност.  Много време бе пропуснато от нашите управници България да влезе във „въглищната платформа“ на ЕС, за да се изработят планове за преход на регионите, зависими от въглищата, да преминат към по-чисти технологии и преформатиране на икономиката“.

Тодоров подчерта, че 1,200 млрд лв. от договорените за страната ни 29 млрд евро от ЕС са за справедливия преход за постигане на тази цел. Парите обаче не са гарантирани. Те са свързани с изработването на качествени регионални и национални планове и ако те не бъдат одобрени и нямат необходимите качества, за да отговорят на изискванията на „зелената сделка“, ще бъдат пренасочени  към друга държава.

Тодоров бе категоричен, че в областта на енергетиката са налице редица корупционни практики и липсва прозрачност.

„За да избегнат синдикални протести, управляващите забавиха създаването на важни национални планове и сега се намираме на стартовата позиция, вместо вече да сме отишли напред.“ 

Тодоров подчерта, че мисленето от избори до избори трябва да се смени, защото в сектори като „енергетика“ е необходимо да има дългосрочно мислене. „Трябва да се управлява със стратегия, за да може който и да дойде на власт, да знае, че икономиката трябва да бъде преструктурирана към децентрализация и хората да имат по-качествен живот и здраве“.

Чуйте повече от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55