Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За грипа, еврото и политическите игри в "Ден след ден"

Снимка: pixabay

Грипът и ОРЗ набират скорост в страна. Според проф. Тодор Кантраджиев в момента грипът бие ковид с 6:1 и вече в седем области е обявена грипна емидемия. В Пловдив главният  държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев подчерта, че  " не за първи път се справяме с грипна епидемия, ще се справим и с тази". Какво още обясни за мерките в страната,  грипната ваканция и как да се справим с вирусите ще чуете в програма "Ден след ден". С него  разговаря Даниела Добрева.

Расте и напрежението около избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. След като вчера президентът Румен Радев атакува избора пред Конституционния съд и призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда, днес опозицята в НС -  БСП, Възраждане и ИТН също внасят жалба. Тази вечер пред парламента ще се състои протест на Инициатива "Правосъдие за всеки" под надслов "Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!". Говорим с юристът и бивш депутат Велислав Величков.

По темата и още едно мнение - на Георги Баев, председател на пловдивската адвокатска колегия - една от 14-те в страната, обявили се в обща декларация срещу начина на избиране на двамата нови конституционни съдии. Репортажът е на Кремена Данева.

Докато все още не е много ясно кога страната ни ще приеме еврото, то е много необходимо още сега провеждането на комуникационна кампания, която да е насочена към всички заинтересовани страни и най-вече към икономическите оператори, за да може да бъдат защитени интересите на потребителите в предходния период, смята Габриела Руменова, основател на платформата "Ние, потребителите". Повече ще чуем в интервюто на Емил Костов с нея.

Две пловдивски теми до 17 часа :

Депутати и общински съветници от Демократична България внесоха в Министерството на културата писмо с призив за възстановяване статута на културна ценност на триетажна многофамилна сграда на ул. “Цар Иван Александър” и ул. “Густав Вайганд” в Пловдив. Сградата, която до 2012 година е имала статут на културна ценност, но след това е свален без ясни причини, се униощжава от няколко седмици. Говорим за казуса с общинския съветник Веселина Александрова.

Покана да видите филма, разказващ за творечския процес на  спектакъла "След Едип и пророците" , който ще бъде излъчен на 27 януари от 18,30 часа, БНТ2 и разговор на Веселина Пеева с Десислава Шишманова, режисьор и директор на БНТ-Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 23 май "Точно днес"

Четвъртък сутрин с темите от деня и преди Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в програма "Точно днес" до 9.30 часа питаме: Как ще се решат натрупаните от години проблеми в градския транспорт на Пловдив? Отговор на този въпрос търсим от ресорния з ам.-кмет Савина Петкова, която подготви доклад за състоянието на..

обновено на 22.05.24 в 17:03

Образование и пътна безопасност "Ден след ден"

Дни преди 24 май стана ясно, че почти половината от учениците, които сега са в училище, няма да работят това, за което са учили. Това сочи последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ), оповестено днес. С още данни ще чуем автора на изследването Зорница Славова . Ученици от пазарджишка гимназия проучват историята на 27-ми..

публикувано на 22.05.24 в 14:45

За даровете на природата във "Вход свободен"

Цветна на теми и емоции сряда ви обещаваме днес във "Вход свободен"!  В традиционния спор в ефира "За и против", с колегата Дора Башакова разглеждаме темата за алтернативните методи за лечение.  За устойчивото земеделие, за новите методи на отглеждане на култури в малки количества за семейството, за алелопатията и биодинамичното земеделие, разговаряме с..

публикувано на 22.05.24 в 09:30

„Точно днес“ за биоразнообразието и туризма

В утрото на 22 май поставяме акцент върху пациентите с автоимунни заболявания, минаваме през биоразнообразието в Родопите и цените на туристическите услуги в община Асеновград, за да стигнем до изложба рисунки на български художник, който повече от 20 години живее в САЩ и има собствена галерия. Ето и темите и събеседниците: Точно на 22 май..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

На 21-ви май в „Ден след ден“

От празника, през зелените политики до Близкия изток са темите в изданието на „Ден след ден“ на 21-ви май. Специалният репортаж ще бъде от почти готовата за откриване археология на Източната порта в Пловдив. Пред Радио Пловдив екипът специалисти ще разкаже за усилията си да разкрие за публиката древните находки. В навечерието на..

публикувано на 21.05.24 в 14:45