Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благост и смирение "Ден след ден"

| обновено на 14.03.24 в 15:46

Патриарх Неофит ще бъде погребан в събота – 16 март, в храм „Света Неделя“ в София. Утре в 9 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще започне поклонението пред тленните му останки. Петък и събота са дни на траур, реши на извънредното си заседание Светият синод.

Негово Светейшество патриарх Неофит издъхна на 13. 03. в 22:22 часа. Кончината на българския патриарх бе възвестена с камбанен звън в центъра на София. България загуби своя духовен пастир. Той остава в сърцата на хората като мъдър и благ, много добър пастир, но преди всичко много добър човек.

За ролята на главата на Българската православна църква, за религията, вярата и кризата в нея ще говорим с проф. Христо Матанов, бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски".

Какво казаха за патриарх Неофит свещеници и богомолци в Пловдив и миряни в Пазарджик? Коментарите им събраха в репортажите си Даниела Добрева и Невена Петрова.

Ще чуем и позицията на Пловдивския митрополит Николай преди днешното извънредно заседание на Светия синод.

Още теми в програмата:

Има светлина в тунела за ремонта на потъналото в разруха кино „Космос“ в Пловдив. За него държавата отпуска 4 млн. лева, а общината за пореден път обяви за приоритет възстановяването на един от символите на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година. Достатъчни ли са отпуснатите пари, за какво ще стигнат и кога кино „Космос“ ще стане модерен център на културата? По темата работи Яница Марова.

Иванка Петкова проследи днешната сесия на общинските съветници на Пловдив. Те обсъдиха 15 точки, сред които най – важна бе тази за отчета и бюджета на фондация „Пловдив 2019“.

Започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа. Слушайте ни!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ранно утро с "Шейкър"

Първото неделно утро на юни посрещаме заедно! Наред с традиционните теми на "Шейкър", в които разглеждаме проблеми и въпроси засягащи нашето физическо здраве, нашите психологически потребности, нашите търсения в областта на естетиката, на забавлението, днес ще погледнем навътре в себе си. Ще се обърнем към духовността, която злободневието често..

публикувано на 01.06.24 в 16:05

Мария Генчева в "Добро утро, Ден!"

Актрисата Мария Генчева е родена в Пловдив. Завършила е ВИТИЗ в класа на проф. Филип Филипов. Творческата си кариера започва едва на 19 години в Родопски драматичен театър, където професионалната й съдба я среща с режисьора Любен Гройс. Там получава  годишната награда за изкуство за ролята на Мила в спектакъла „В полите на Витоша“  от Пейо Яворов...

обновено на 31.05.24 в 18:48

"Ден след ден" в края на май

В Пловдивския районен съд днес бе първото от три поредни заседание по така нареченото дело „Дебора“. Обвиняем е Георги Георгиев за насилието, което е упражнил върху Дебора Михайлова. Севдалин Палаузов ще разкаже за това, което е известно за хода на делото, тъй като то се провежда при закрити врати. За хода на разследването по случая с насилие..

обновено на 31.05.24 в 14:58

Емоционално и динамично с „Вход свободен“

Петък е и ще освежим нещата с интересни теми. Събитието "Емоционална интелигентност и взаимоотношения" се организира от Асоциация "Голям брат, Голяма сестра - България". То ще се проведе в Младежки център Пловдив. Говорим с Юлия Петкова, координатор в Асоциацията. Илияна Велева ни разказва за благотворителното събитие „Заедно за младите..

публикувано на 31.05.24 в 09:30

"Точно днес" изпращаме месец май

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40.0% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е настоящ пушач..

обновено на 30.05.24 в 16:56