Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободиха атентаторите от Столипиново, били провокирани от Ашим Асан

| обновено на 16.03.24 в 20:13

С неочакван обрат завърши съдебното дело за мярката за неотклонение на четиримата арестувани от Столипиново, обвинени, че са готвели покушение срещу местния етнически лидер Ашим Асан и внука му. 

Всички те са пуснати на свобода, като единият е без никаква превантивна мярка, а останалите трима са под парична гаранция от по 2000 лв.

Следобед групата се изправи пред пловдивския Окръжен съд, където прокуратурата настоя за постоянното им задържане под стража. Тя бяха задържани при полицейска спецакция  след сигнал от самия Ашим Асан, който съобщил, че на 4 март 2024 г. на ул. „Ландос" в "Столипиново" по внука му е стреляно от движещ се автомобил, а самият той е заплашен с убийство. 

Според съдебния състав обаче, не само няма достатъчно доказателства за убийствения замисъл, но дори прие, че те по-скоро са били провокирани от Ашим Асан, с когото се оказва, имат стара вражда. 

Сред арестуваните е бившият общински съветник от ДПС  Айри Мурад, който също излиза на свобода под парична гаранция. 

Полицейската акция се проведе на 13 март, докато  (според обвинението) извършителите са подготвяли покушението в района на Железния мост до Околовръстното шосе на Пловдив.  Спрямо трима, сочени като преки извършители, е повдигнато обвинение за приготовление към убийство и закани, а срещу четвъртия – за опит за убийство на внука на Ашим Асан.

Решението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Епископ Арсений с най - голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

публикувано на 19.05.24 в 14:33

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 11:19

Втори опит за избор на нов митрополит на Сливенската епархия

Епархийски събор се провежда днес в Сливенската епархия за избор на нов митрополит. Това е втори опит  след касирането на избора през февруари.  42-ма епархийски избиратели ще гласуват за своя фаворит  между шест достоизбираеми епископи . Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Йеротей.  Кандидатите , одобрени от Светия синод,..

обновено на 19.05.24 в 11:19

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 11:19

Три предложения за "Почетен гражданин на Пазарджик", ОбС решава на 21 май

Проф. Тодор Балкански е сред номинираните за "Почетен гражданин на Пазарджик". Останалите две предложения са журналистът Иван Гарелов и скулптурът Спас Киричев.  Номинацията за посмъртното удостояване на проф. Тодор Балкански с отличието "Почетен гражданин на Пазарджик" е подкрепено от обществени организации и представители на медиите...

публикувано на 19.05.24 в 11:18