Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката в сглобката е за реалната власт и ще се води още седмица


Политологът Явор Сидеров коментира пред Радио Пловдив, че липсата на проектоправителство на този етап е резултат на сагата с неподписаното,  неуважено и непопулярно коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още преди девет месеца. "Ако ясно бяха разписани правилата за ротация, ако се спазваха и уважаваха, сега нямаше да ги има тези циркове. Става въпрос за извиване на ръце, за слагане на свои хора, за вадене на неудобни хора от редиците на коалционния партньор и опити за разширяване или стесняване на влиянието", коментира Сидеров. 


Според него това, което дискредитира целия процес е, че е ясно за всички, че правителство ще има, защото международната рамка е такава, но се обезценява съставянето на кабинет, процесът се дискредитира публично и се отблъскват все по- малкото останали избиратели. 


Мнението на политолога е, че на втори план стои борбата за власт в регулаторите и в отделните министерства, която всъщност е водещата в случая. Това е битката за реалната власт, каза той. По думите знаково е отсъствието на военния министър Тодор Тагарев в проектокабинета "Габриел". Ако не се споразумеят за финансовия министър Асен Василев и за вътрешния Калин Стоянов, които са в списъка на този етап, то тогава  цялата къщичка ще се разпадне е прогнозата на Явор Сидеров. 


Той посочи, че истинката битка, която се води е за регулаторите, агенциите, зам. министрите и тя ще се води в следващата седмица. Анализаторът бе скептичен, че Мария Габриел утре ще върне папка с имената на министрите на президента.  


Оставането на министъра на туризма и на спорта, въпреки критиките към тях от ГЕРБ-СДС, идва да покаже реалната тежест на тези два ресора, колкото и цинично да звуча, добави той. 

Явор Сидеров не смята, че въпросът е кой е по- склонен на отстъпки, а каква е относителна тежест на партиите в сглобката. Отстъпки, каза той, се правят, когато партньорите са сравнително равнопоставени, но в случая съвсем не е така, защото ПП-ДБ не са в изгодна позиция 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22