Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможните решения при работа с ученици дискутират в четвъртък

| обновено на 20.03.24 в 13:35 | Интервю

От ноември месец, миналата година, „Пловдивско лаканианско пространство“ организира поредица от срещи – дискусии, които представят конкретни случаи от училищната практика и работата с учениците, обсъждат се въпроси и казуси, като се търсят възможните решения. Организирането на тези събития е провокирано от зачестилите случаи в практиката, свързани с трудностите, които родители, учители, училищни психолози и педагогически съветници срещат в работата си с учениците.

„Ориентирани от теорията на Жак Лакан и практическия си опит, бихме могли и искаме да представим една друга възможна перспектива за работа с различните случаи“, казва Милена Рангелова, психоаналитично ориентиран психотерапевт и един от водещите на събитието. Заедно с Милена Велинова - детски психотерапевт, Десислава Иванова - психотерапевт и психодраматист, и Реджина Господинова - психоаналитично ориентиран психолог, са активна част от тези събития и от „Пловдивско лаканианско пространство“.

На 21-и март, от 15.30 часа, в НБ „Иван Вазов“ ще се състои поредната дискусионна среща - „Трудности с ученика: случаи, въпроси, (не)възможни решения“.

Събитието е ориентирано към учители, училищни психолози, педагогически съветници, родители и всички други, заинтересовани от подобни казуси. Въпросите, които могат да се поставят и обсъждат на тези срещи са свързани с теми като - разпознаване индикациите за психично страдание, конфликтни ситуации между учители и родители, справяне с агресивни прояви, работа и приобщаване на дете със СОП и други. Всеки желаещ да представи свой случай или казус, може да заяви желанието си във формата за регистрация, във фейсбук страницата на събитието или на e-mail адрес plp.plovdiv@gmail.com

„Първото събитие протече при голям интерес, което за мен означаваше доста нереалистични очаквания. Какво имам предвид? В безизходицата и трудностите при решаването на различни казуси, хората очакват да получат готови решения, отговори, които да са универсални, да важат винаги, за всеки, а всъщност не е така. Идеята на тези срещи-дискусии, които вече става регулярни, е хората, които идват и имат интерес, е да поставят своите въпроси във връзка с конкретни случаи, които ние през нашата перспектива и теория, да им връщаме като идеи, като възможни отговори, като възможни насоки. Хората да получат по-различна гледна точка, не да чуят лекция, която да им представим. Общо взето, така се получи на първото събитие. Следващите се случиха под формата на един кръг, в който хората сядаме, говорим, всеки споделя онова, което го затруднява или каквото е успял сам да открие в работата си, какво е било ефективно и успешно за него. Това е нашата идея. Имаше интерес и в Карлово, към тези събития. Там се проведе една такава среща – дискусия. Участваха 8 човека от училищата в Сопот и Карлово. Представиха се два казуса. Често пъти, когато човек преставя даден казус, той има въпроси, но всъщност не си дава сметка, че сам вече е стигнал до много важни и полезни решения. Не го е осъзнал, като цяло. Тези срещи - дискусии целят и това, ние от нашата позиция да видим тези неща и да върнем на човека отсреща идея за това, кое наистина е работещо. Ние следим конкретното дете, конкретния случай, конкретния разказ, през който се вижда кое е работило за това дете и се водим по тази част“, разказва Милена Рангелова. 

След срещата на 21-и март, са предвидени още две такива срещи-дискусии, за работа по различни казуси.

Милена Рангелова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите 2 в 1 ще повишат активността на евро вота

Много са факторите, които ще повлияят на евро изборите. Доброто е, че активността ще бъде по-висока, в сравнение с това, ако бяха само европейски избори. Това каза в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Юлияна Николова, директор на „Портал Европа“. Тя припомни, че на вота през 2019 година, когато за цяла Европа..

публикувано на 29.04.24 в 15:47

С изкупна цена от 4 лв./ кг. тръгна тазгодишния розбер

Розберът тази година започна необичайно през април заради климатичните условия и по-бързото развитие на маслодайната роза, каза в интервю за Радио Пловдив  председателят на Националния съюз на производителите на етернично-маслени, маслени и енергийни култури  Зара Клисурова и уточни, че р еколтата е зависима от промените във времето.  Ако се..

публикувано на 29.04.24 в 14:06

ЕП стартира кампания за висока активност на евроизборите

Днес Европейският парламент стартира своята кампания за насърчаване на избирателната активност за европейските избори. В сърцето на кампанията под мотото  „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“  е  4-минутно видео  с участието на по-възрастни европейци, които свидетелстват от първа ръка за преобразяващата сила на демокрацията в живота им...

публикувано на 29.04.24 в 13:05

Само стабилно правителство ще постигне евопейските ни цели

Само чрез стабилно правителство след поредните предсрочни парламентарни избори могат да бъдат постигнати евопейските цели на България – пълен Шенген и еврозона през 2025 г. В противен случай сценарият ще бъде катастрофален и не бива да се допуска. Това каза евродепутатът Радан Кънев по повод изборите 2 в 1 на 9 юни – за европейски и български..

публикувано на 29.04.24 в 11:37

Двама пловдивчани в проект на ЕП, насърчаващ гласуването

В сърцето на кампанията на изборите ЕП организира кампанията  „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“  с участието на по-възрастни европейци от 10 държави членки на Европейския съюз. Те са хора, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално. Изпитали са силата на демокрацията, повлияла върху живота им..

публикувано на 29.04.24 в 10:43