Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" по стъпките на 26 март

Снимка: Яница Марова

На 26 март, денят на Тракия, програма „Точно днес“ поема по стъпките на важните събития.

Как изкуственият интелект може да бъде внедрен успешно в образованието и да е от полза и на учителите, и на учениците говорим в минутите преди 8 часа. Разговорът ще е с Весела Русева, регионален мениджър в Центъра за творческо обучение в Пловдив.

Осем месеца на управление с труден диалог, още по-трудни срещи за изпълнение на ротацията и призиви през медиите белязаха страната ни. На фона на това някак логично дойде и извънредното събрание на НС, на което ще се гласува отказа на Мария Габриел да състави кабинет. За безплодните разговори между ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ, за риска от политическа нестабилност във време на световни конфликти и почти сигурно чукащите на вратата ни предсрочни парламентарни избори е разговорът след новините в 8 часа. Събеседник е депутатът от ГЕРБ-ДСД Радомир Чолаков.

И още две регионални теми – на сесията на 28 март пловдивските общински съветници ще гледат предложение, с което се променя подробния устройствен план за регулация и застрояване на квартал „Отдих и култура“. Предлага се терен от 600 кв. м. да бъде даден към църквата „Св. Николай“. Подробностите ще чуем от интервюто на Антония Попова с архитект Костадин Палазов.

Във вторник се гледа отложеното дело срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица. Те бяха обвинени в укривателство при убийствтото на Димитър Малинов от същото село. Даниела Добрева разговаря с Антоанета Николова, адвокат на майката на Димитър.

В минутите за култура Веселина Пеева ни пренася в света на поезията. Една поезия, породена от войната, която отдавна е прекрачила видимите си граници. Именно за нея е книгата „Последният Буенос Айрес“ на Георги Гаврилов.

Преди всичко това е рубриката ни "Добро утро, ден". Тази седмица гост в нея е журналистът Ивайло Дернев. С него ни среща Живка Танчева.

Започваме след новините в 6 часа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цветна неделя с „Шейкър“

Заедно сме на Цветница. Честит празник! Символ на възраждането на природата и душата, на прехода от зима към лято. В християнството душата е "носителят" на действията на човека, на неговите мисли, надежди и емоции. Днес говорим с Венцислава Великова, писател и творец, за първия фестивал на нематериалното културно..

публикувано на 27.04.24 в 16:05

Хляб и култура „Ден след ден“

Пазарът, производителят или регионът определят цените на продуктите у нас преди Великден? Що е то бутиков козунак с цена от 200 лв. за килограм? Подвеждащи ли са обещанията за изключително качество на невероятни цени? Ще се намери ли политическа сила, която предизборно или следизборно да качи цената на хляба с 30%, отменяйки нулевото ДДС върху..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Вход свободен"- в очакване на празниците

Времето ни тормози с непрекъснати метаморфози, но това е повече от характерно за четвъртия месец от календара. Без промяна е само все по-настъпващото предчуствие за идващи празници и предвеликденско оживление. В тон с преобладаващото настроение  е и днешното издание на "Вход свободен"!  С бенд- лидера на фюжън формацията "Цинга манга фънк"- Кирил..

публикувано на 26.04.24 в 09:45

Уроци за бъдещето "Точно днес"

В опит да прозрем  и да изберем храна, управляващи и обществено поведение в петък сутрин поканахме за разговор: - социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за движенията на политическите лидери, авторитетът на институциите и пазарът на идеи, доколкото ги има, преди старта на пореден изборен цикъл - професорът от УХТ Десислав Балев за деня на..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Хора и улици в "Ден след ден"

За хората и това, което те виждат, чуват и коментират не само по улиците, но и на път към работа или вкъщи ще говорим в следобедната програма на Радио Пловдив.  "Ден след ден" започва с погледа на социолога Мира Радева за това, което се случва сега на политическата сцена у нас преди изборите и онова, което може да ни отведе по нови пътища или да ни..

публикувано на 25.04.24 в 14:55