Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ веднага ще върнат втория мандат, целта е избори 2 в 1

Снимка: БГНЕС

„На теория има още цели два мандата. На теория има възможност за преговори, най-малко една седмица между втори и трети мандат, и после още много време при довършване на третия, но всичко това е на теория. На практика след заявките на политическите сили, днес вторият мандат ще бъде върнат. Президентът по най-бързия начин ще връчи третия, който също ще бъде върнат, за да могат да се организират нещата около служебнот оправителство. Защото тук целта е ясна и тя е избори 2 в 1“, това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател професор Светослав Малинов.

Той смята, че до тази ситуация се е стигнало, тъй като ГЕРБ са искали ДПС официално да присъства в правителството и в коалиционното споразумение.

„Не се осъществи, защото ГЕРБ прецени, че една рефома в съдебната система, създаването на ефективен на ефективен съд – с нови правила и хора, ще бъде опасен за ГЕРБ и особено за лидера. Мисля, че това са двете основни причини затова ГЕРБ да рискува и да предзвика тези избори“, каза още Светослав Малинов.

Според него два факта говорят затова – ултиматумите на Бойко Борисов да свършат преговорите преди връчването на първия мандат, а също и фалшивия списък с министри, който Мария Габриел предаде на президента.

„Два факта, които показват коя страна носи вината. Действията на ПП-ДБ могат да бъдат описвани и критикувани всякак, тук не говорим кой какви действия е правил, колко са успешни, а кой носи директната отговорност за предизвикване на предсрочни избори. Това е ГЕРБ.

Целият смисъл от нови извънредни парламентарни избори е създаване на стабилна политическа коалиция.

„Най-важното за нас, българите, е ще имаме ли стабилно управление, тоест стабилна коалиция. Такава към момента не се очертава“, категоричен беше професор Малинов.

Цялото интервю с професор Светослав Малинов можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33