Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има много партии, които искат избори 2 в 1

За ГЕРБ-СДС най-големият враг е ПП-ДБ

| Интервю
Иван Начев

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога доц. Иван Начев.

Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори. 

"Първо са тези, които са позагубили влияние в политическото пространство, ГЕРБ-СДС и частично ДПС, защото точно тази партия се намираше в сложна ситуация. ДПС от една страна подкрепяше кабинета, от друга страна не участваше пряко в управлението. Има и друга група, тези около президента и партиите с ниско влияние, които също искат да има избори.", посочи доц. Начев. Той открои "Възраждане", БСП, вероятно ПП и по-малките партии, които се появиха в последните години у нас. 

"В левия спектър се очаква нова партия или обединение извън БСП, което обаче ще е доста трудно осъществимо.", прогнозира Иван Начев. Той смята, че в парламента винаги се появява по една нова партия, защото има пространство, което лесно може да бъде заето.

Избори 2 в 1: "Има проблеми пред този вариант и те се очертават, защото служебният кабинет ще е първият след промените в Конституцията. Това отново върна топката в президента и той ще определи играта. Има много партии, които искат да има избори две в едно, защото проучванията на общественото мнение се вижда, че в бъдещи избори 2 в 1 могат да се изравнят процентите на двете най-големи партии, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Възможно е има и по-сериозен срив при ПП-ДБ, но при национални избори ще има по-голяма подкрепа към ГЕРБ, при европейски вот ще има малка разлика между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Ако изборите са на две различни дати, това ще доведе до по-ниска избирателна активност."

"Трудно ще се състави правителство и в следващия парламент.", прогнозира доц. Иван Начев. Той смята, че отново става дума за разпределение на властта и влиянието в държавата, такъв образ беше съставен, че едва ли не ПП-ДБ управлява България и носи отговорност. 

"Най-основната политика е борбата с корупцията, за ГЕРБ-СДС много трудно може да кажем, че има някой от лидерите, които не са били свързани със съмнения в корупционни схеми.", каза доц. Начев. Той напомни, че имахме 11 години управление на ГЕРБ, те ако са имали воля да се борят с корупцията, то е имало достатъчно време.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33