Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 години от приемането на Търновската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. На тези данни през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

145 години от изработването и приемането на Търновската конституция ще отбележим във Велико Търново. Програмата започва с молебен в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица". В музея „Възраждане и Учредително събрание" ще се проведе открит урок за първия български основен закон. Лектори са историците проф. д-р Милко Палангурски, проф. д-р Пламен Павлов и проф. д-р Петко Петков. На паметната площ пред сградата на Учредителното събрание ще бъдат поднесени цветя

За Деня на българската Конституция пловдивският Адвокатски съвет организира ден на отворените врати, в рамките на който ще се предоставят безплатни правни консултации за граждани, съобщи председателят на съвета адвокат Георги Баев. Консултациите ще бъдат в офиса на колегията с предварително записан час. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Труд почисти коритото на река Пясъчник

Коритото на река Пясъчник в рамките на Труд е почистено от храсти и върби, които потенциално застрашаваха населението. Повече от 500 метра по поречието на реката вече са разчистени от израснали дървета, които създаваха опасност до затлачвания при обилни валежи. Заедно с дървесната маса са разчистени и отпадъци, които представляваха риск и..

публикувано на 29.04.24 в 19:13

Нов център за закрила на бежанци откриха в Пловдив

Нов Център за закрила и включване на бежанци, мигранти и граждани на трети страни беше открит в Пловдив. Центърът е резултат от сътрудничеството между Фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“, БКО „Каритас Витания“, Областен съвет на Български Червен Кръст - Пловдив и Фондацията за достъп до права - ФАР. „Заедно с кмета на Пловдив Костадин..

публикувано на 29.04.24 в 16:41

Ало банда измами с над 30 000 лв възрастни пловдивчанки

Пловдивските криминалисти заловиха трима телефонни измамници, които в група с разпределени функции са успели да заблудят четири възрастни жени, едната от които 89-годишна. Бандата е действала в периода от 23-ти до 27 април тази година, като само за пет дни са успели да измъкнат от тях общо 30 500 лв. Пострадалите жени живеели на различни..

публикувано на 29.04.24 в 14:53

Полицейска патрулка не спря на знак "стоп" и блъсна кола в Пловдив

Патрулен автомобил на полицията катастрофира  при преследване в Пловдив. Инцидентът е станал преди полунощ на кръстовище на бул. “Освобождение”.   При обиколка в района полицаите забелязали автомобил и го последвали за проверка. 49-годишният шофьор на патрулката не е спрял на знак “Стоп“  и последвал страничен удар с другата кола...

публикувано на 29.04.24 в 13:23

Арестуваха младеж, потрошил паркирани коли в Пазарджик

Автопатрули при РУ-Пазарджик задържаха хулиган, потрошил паркирани коли. Това е станало след като собственици алармирали в полицията за счупени странични огледала на автомобилите им, както и за други щети по тях.  Те са били оставени на два различни паркинга в Пазарджик.  След получаване на сигнала  автопатрули предприели незабавни действия по..

публикувано на 29.04.24 в 12:57