Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

| обновено на 17.04.24 в 11:57

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране, която се провежда в града. 

Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и жилищните квартали. Акцията е съвместна инициатива на общината, "Пътна полиция" и Районното управление на МВР. 

Предварително са набелязани местата, на които нарушителите най – често спират неправилно. Пред Радио Пловдив кметът Петър Куленски посочи някои от невралгичните зони за движение заради неправилно паркиране - по спирки, в кръстовица, на пешеходни пътеки, по тротоари и места, по които минават майки с деца.

Изключително много са случаите, в които се паркира върху пешеходни пътеки, в кръстовища, което създава рисковеот възникване на инциденти. Това са местата, които ние искаме да освободим от паркирали автомобили. Нашата цел е тази акция, която интензивно ще се проведе в следващите 10 - 12 дни, всъщност да даде един дългосрочен резултат. Ние, както и органите на МВР дори след приключването на акцията ще продължим да упражняваме контрол върху неправилното паркиране, така че, да ограничим риска от възникване на пътни инциденти, да спасим човешки животи. 

Автомобилите няма да бъдат вдигани, тъй като община Пазарджик не разполага с "паяк" за репартиране на коли. Нарушителите ще бъдат санкционирани.

Петър Куленски припомни, че на заседание преди седмица Общинската комисия за безопасност на движението е одобрила временни мерки, които ще бъдат приложени на някои главни пътни артерии, а също и в кварталите. Те ще подобрят трафика и ще дадат възможност за безопасно паркиране на гражданите.

Отделно сме в процес да възложим изтогвянето на нов Генерален план за организацията на движението в Пазарджик. Последният такъв план е от 2005-та година и съвсем не е актуален, тъй като реалностите са съвсем други, каза Петър Куленски.

Изяснява се на кои места ще бъдат поставени стационарни камери. Те ще бъдат там, където най - често шофьорите се движат с превишена скорост. 

Ремонтът на най - натоварения мост на река Марица в Пазарджик зависи от АПИ и МРРБ, каза още Куленски.

Очаква се всеки момент да бъде пусната обществената поръчка за избор на фирма - изпълнител на този ремонт. Това зависи от АПИ, тъй като пътят е част от републиканската пътна мрежа.

По план ремонтът на моста трябва да започне през месец юни и трафикът ще бъде реорганизиран - движението ще се пренасочи през моста Атлантик и моста на Акумулаторния завод, обясни кметът на града.

Истината е, че всичко е в компетенциите на АПИ, коментира кметът на Пазарджик. Общината пранира да проведе срещи за  този ремонт и с новия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Интервюто на Яница Марова с Петър Куленски е в звуковия файл. 


По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Битовите цени на енергията в България растат, а в Еврозоната-не

" На годишна база-( март 2023-март 2024 г.), инфлацията в България е 3,1%, а в Еврозоната-2,4%-тоест, разликата постепенно се свива", каза Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Той припомни, че в края на 2022 година разликата бе доста по-голяма- повече от 15 % в България при 9-10 на сто в Еврозоната. На въпрос защо..

публикувано на 29.04.24 в 16:53

Изборите 2 в 1 ще повишат активността на евровота

Много са факторите, които ще повлияят на евроизборите. Доброто е, че активността ще бъде по-висока, в сравнение с това, ако бяха само европейски избори. Това каза в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Юлияна Николова, директор на „Портал Европа“. Тя припомни, че на вота през 2019 година, когато за цяла Европа..

публикувано на 29.04.24 в 15:47

С изкупна цена от 4 лв./ кг. тръгна тазгодишния розбер

Розберът тази година започна необичайно през април заради климатичните условия и по-бързото развитие на маслодайната роза, каза в интервю за Радио Пловдив  председателят на Националния съюз на производителите на етернично-маслени, маслени и енергийни култури  Зара Клисурова и уточни, че р еколтата е зависима от промените във времето.  Ако се..

публикувано на 29.04.24 в 14:06

ЕП стартира кампания за висока активност на евроизборите

Днес Европейският парламент стартира своята кампания за насърчаване на избирателната активност за европейските избори. В сърцето на кампанията под мотото  „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“  е  4-минутно видео  с участието на по-възрастни европейци, които свидетелстват от първа ръка за преобразяващата сила на демокрацията в живота им...

публикувано на 29.04.24 в 13:05

Само стабилно правителство ще постигне евопейските ни цели

Само чрез стабилно правителство след поредните предсрочни парламентарни избори могат да бъдат постигнати евопейските цели на България – пълен Шенген и еврозона през 2025 г. В противен случай сценарият ще бъде катастрофален и не бива да се допуска. Това каза евродепутатът Радан Кънев по повод изборите 2 в 1 на 9 юни – за европейски и български..

публикувано на 29.04.24 в 11:37