Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според НИНКН оградата на Небет тепе е недопустима и вредна

| обновено на 17.04.24 в 11:46

Поставената ограда на Небет тепе е недопустима и вредна, каза пред Радио Пловдив директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров. Становището на института, което се позовава и на министерството на културата от 2022- ра година в същия дух, е изпратено до Общинските съветници на Пловдив в отговор на запитвене от групата на ПП - ДБ.

В него се цитира позиция на зам. -министъра на културата от 2022 година, в която се казва:
"Заданието не поставя изискване към проекта за поставяне на ограда. Оградата създава друг образ и начин на функциониране на комплекса като ограничава достъпа. Включването й в проектната документация на този етап е недопустимо."

Пред Радио Пловдив Арх. Петър Петров съобщи, че е направил проверка на място, за да види "какво е направено и дали нещо може да се спаси". По неговите думи оградата не само е недопустима, тя е несъгласувана по проект.

"Така че нещата са доста по- тежки отколкото само една ограда, защото има и бетон отдолу. Предтавяте ли ки как се кърти бетон върху арлеология?!"

Препоръката на НИНКН е да състави комисия и да се прецени как да се действа, защото дори премахването на бетонната основа на оградата е проблем. Тази комисия трябва да се инициира от кмета на Пловдив, с когото имаме добър диалог, да се включат представители и на министерството на културата, смята директорът на НИНКН.

И днес проектантът на обекта арх. Румяна Пройкова поддържа мнението си, че Небет тепе, като изключително значим археологически обект, трябва да бъде защитено. Тя не отрече, че е била запозната със становището от 2022-ра година.

По думите й "проектът е съгласуван, но има забележка, с която не се приема наличието на ограда, но и общината, като собственик настоява да е оградено. Аз не съм настоявала да се изпълнява нещо, което е недопустимо". 

На базана на изпратения от от НИНКН отговор от групата на ПП- ДБ отново настояха за незабавно премахване на металната ограда. 

На заседанието на Общинския съвет следващата седмица те ще настояват кметът Костадин Димитров да каже какви мерки ще придприеме след полученото становище.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Труд почисти коритото на река Пясъчник

Коритото на река Пясъчник в рамките на Труд е почистено от храсти и върби, които потенциално застрашаваха населението. Повече от 500 метра по поречието на реката вече са разчистени от израснали дървета, които създаваха опасност до затлачвания при обилни валежи. Заедно с дървесната маса са разчистени и отпадъци, които представляваха риск и..

публикувано на 29.04.24 в 19:13

Нов център за закрила на бежанци откриха в Пловдив

Нов Център за закрила и включване на бежанци, мигранти и граждани на трети страни беше открит в Пловдив. Центърът е резултат от сътрудничеството между Фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“, БКО „Каритас Витания“, Областен съвет на Български Червен Кръст - Пловдив и Фондацията за достъп до права - ФАР. „Заедно с кмета на Пловдив Костадин..

публикувано на 29.04.24 в 16:41

Ало банда измами с над 30 000 лв възрастни пловдивчанки

Пловдивските криминалисти заловиха трима телефонни измамници, които в група с разпределени функции са успели да заблудят четири възрастни жени, едната от които 89-годишна. Бандата е действала в периода от 23-ти до 27 април тази година, като само за пет дни са успели да измъкнат от тях общо 30 500 лв. Пострадалите жени живеели на различни..

публикувано на 29.04.24 в 14:53

Полицейска патрулка не спря на знак "стоп" и блъсна кола в Пловдив

Патрулен автомобил на полицията катастрофира  при преследване в Пловдив. Инцидентът е станал преди полунощ на кръстовище на бул. “Освобождение”.   При обиколка в района полицаите забелязали автомобил и го последвали за проверка. 49-годишният шофьор на патрулката не е спрял на знак “Стоп“  и последвал страничен удар с другата кола...

публикувано на 29.04.24 в 13:23

Арестуваха младеж, потрошил паркирани коли в Пазарджик

Автопатрули при РУ-Пазарджик задържаха хулиган, потрошил паркирани коли. Това е станало след като собственици алармирали в полицията за счупени странични огледала на автомобилите им, както и за други щети по тях.  Те са били оставени на два различни паркинга в Пазарджик.  След получаване на сигнала  автопатрули предприели незабавни действия по..

публикувано на 29.04.24 в 12:57