Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 октомври 2018 година

Снимка: Кристиян Кирилов

Нов вход на пристанище Лом бе открит днес. Най-старият български порт, който чества 180 години, вече има нов товарен автоподход. Той е предназначен за леки и товарни автомобили, освен него е изграден голям паркинг. Инвестицията от страна на държавата чрез предприятието "Пристанищна инфраструктура" е на стойност 2,3 милиона лева. 


Жителите на Лом, които са в бедствено положение заради безводието, се опасяват да не плъзне епидемия. В града вода се доставя с водоноски. Село Арчар е без вода от понеделник, заради аварията при помпена станция "Добри дол". Работи се за пускането на друга помпа, която да осигури нормално водоснабдяване, обясни кметът на селото Венелин Атанасов. Хората се снабдяват с вода от кладенци, в селото има и две чешми, добави кметът. Жителите на ломските села Добри дол и Сливата разчитат на изворните чешми в селата, за да се снабдяват с вода след аварията на водопровода в Добри дол. Повечето от хората не знаеха, че ще бъдат без вода 7 дни. 


Карта на обществените чешми в Лом е достъпна в интернет. Тя е изработена от жител на града, след като стана ясно, че поради авария водоснабдяването спира за седмица. Авторът Тони Тодоров обясни, че на картата са отбелязани 7 градски чешми, които са удобни за ползване от населението. 
Картата е публикувана във фейсбук страницата "Да представим живота в град Лом", където всеки може да си направи справка за най-близката чешма. 


Работна среща по покана на директора на ОД МВР Враца старши комисар Янко Янколов беше проведена днес в сградата на ОД МВР Враца. Кметове на общини и техни заместници  обсъдиха  с ръководството на областната дирекция  изпълнението на съвместни дейности по охраната на обществения ред и безопасността по пътищата.


Служителите на фирмата по озеленяване към Община Видин започнаха почистване на градските паркове от падналите есенни листа. Хубаво е гражданите да проявяват съвест и да не замърсяват зелените площи, призова Даниела Димитрова, управител на фирмата по озеленяване в крайдунавския град.


15 училища от област Монтана с безплатен безжичен интернет. Обучават преподаватели в цифрови технологии. Началните учители от региона ще придобият дигитални умения до края на годината. Обученията са част от проекта на Дигиталната национална коалиция, който предвижда към края на тази година 450 учители от Северозападна България да боравят с компютри, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова. От следващия месец 15 училища ще получат безплатен безжичен интернет.


Ученици от три видински училища учиха как се програмира. Децата бяха от СУ "Цар Симеон Велики", ОУ "Иван Вазов" и ОУ "Любен Каравелов".


В Лесотехническа професионална гимназия- Берковица проведоха открит урок по повод Световния ден за мониторинг на водата, който се отбелязва на 18 октомври. Инициативата е организирана от 11 "б" клас и в нея участваха ученици от всички класове. 


Деца от Белоградчик ще участват в "Поход на свободата".


Оряхово ще почете утре Деня на българо-унгарското приятелство- 19 октомври. Цветя ще бъдат поднесени от 10 часа на паметната плоча на унгарските мелничари Сабадош, дошли в крайдунавския град в края на 19 век. Изложба на фотографии ще бъде открита в къщата- музей "Дико Илиев" в града от 17:30 часа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02