Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Христо Иванов: С всяко представление откривам нещо ново за себе си и света

Гостът в това издание на "Калейдоскоп" не е роден в Северозападна България, но е вече е част от нея. Христо Иванов е млад творец, който се опитва да разкаже на хората своите вълнения и търсения, да разкаже за своята представа за света. В същото време  успява да съчетае работата си на актьор в Държавен куклен театър Видин с работата си на режисьор и на писател. И макар че не е от нашия край, чувства Видин като роден град.


Роденият в Самоков Христо е най-малкото - трето дете в семейството.  Има по-големи брат и сестра, които днес живеят в Самоков. Завършва професионална гимназия в Самоков с професия  "Готвач, сервитьор и барман". Интересът към изкуствата се проявява от ученическа възраст, посещава кръжоци по актьорско майсторство, по народни танци, уроци по оперно пеене. Има голямо желание да учи в Музикалното училище в Пловдив, родителите му обаче не го пускат. Решава да кандидатства в НАТФИЗ, подготвя се добре с помощта на частни уроци и още първата година е приет в специалност "Актьорско майсторство за куклен театър, През 2013 година завършва Академията. Не започва работа веднага като актьор, опитва късмета си в Гърция, после в Англия, където работи каквото намери. Отказва се от чужбина и се връща в България. През този период, когато живее извън България, разбира, че за него е много важно, че за да се чувства добре, е  да бъде  на родна земя, сред приятели и близки, а не като чужденец сред непознати хора.


Корените му от Ихтиманския край стигат и до Видин. Тук, той открива свои братовчеди, нещо, което до скоро не е знаел. Има късмет, получава покана да започне работа във видинския куклен театър. Завършва още една специалност "Режисура за куклен театър" и на на видинска сцена представя своята дипломна работа спектакълът "Кой си ти, приятелю?".

Днес  в свободното си време Христо Иванов отново се занимава с изкуство, материализира своите идеи и мисли, пише разкази и пиеси, киносценарии. Вече има своя поставена пиеса във видинския куклен театър това е "Коледна какафония".


Когато е под голям стрес успява да премахне напрежението с народни танци и силно пеене. Обича книги с фантастика, както и  детски книжки, които да претворява в куклени пиеси.

Амбицията му е да издаде детска книжка и книга с разкази за възрастни.


АКТЬОРСТВОТО

"Исках да уча актьорско майсторство, не бях запознат с кукленото изкуство. Същата година имаше театрален маратон в Академията, който продължаваше 36 часа нон-стоп. През нощта даже и постоянно имаше постановки и арт-инициативи. Аз отидох и попаднах на едно куклено представление, което много ме впечатли, защото в него имаше народни танци, пеене, актьорско майсторство в жив план и с кукли. Когато го гледах си казах: "Боже, ето това е моето нещо, аз искам такова нещо да уча!". И две години по-късно аз осъзнах, че съм приет при същия професор, при проф. Боньо Лунгов, който е създал това представление, което толкова много ме впечатлило и ме  влюби в това изкуство. Бях шокиран, че това се случи..."

 
АКТЬОР ИЛИ РЕЖИСЬОР

"Те двете неща са различни, аз обичам и двете, не мога да ги разделя. Много ми харесва режисьорската позиция, понеже въображението ми работи по този начин. Доста често режисирам някакви събития от ежедневието - кой какво да каже, къде, организирам някакви неща... И се чувствам прекалено добре на сцената, обожавам да съм на сцената, там мисля, че се зареждам най-много. .."


ДКТ ВИДИН

"Първата ми роля във видинския театър беше на катър, Катърчо в представлението "Как се гони страх" на режисьора Съни Сънински и беше много любопитна роля. Пиесата беше в стилистиката на театър на абсурда. Беше готино преживяване. Обичам да работя, да репетирам, да търся, всяка роля ми е добре дошла, това ме развива като човек и ми помага и в живота. "Бременските музиканти" ме разви като творец, години по-късно направихме българо-френски проект, с който отново бяхме номинирани за ИКАР.. С всяко едно представление откривам нещо ново за себе си, за света..."


Повече може да чуете в интервюто с Христо Иванов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00

Колко ще струват козунаците за Великден?

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден , защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева . По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от..

публикувано на 29.04.24 в 13:05

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

Представят музиката на Димитър Ненов във Видин

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Здравословни причини обаче отложиха провеждането на планирания за 20 март в град Видин кино-концерт “Димитър Ненов и измеренията..

публикувано на 29.04.24 в 10:25

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11