Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

2
Снимка: Ваня Минева

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във Видин. няколко месеца по-късно, след като е почти окомплектован, на 28 юни същата година, прозвучава и първият концерт на новосъздадения симфоничен оркестър. Ето какво разказа още Мирослав Кръстев, директор на културната институция, мислено разлиствайки архивите на видинската симфониета:

"Разлиствайки архивите на оркестъра ме впечатли, че са избрали една доста амбициозна програма за този концерт, който говори добре за ентусиазма и желанието да работят, за творческия порив на колегите, които са били в състава на този оркестър по това време...Диригент на програмата и всъщност първият диригент за доста време на този оркестър е Борислав Михайлов. Солист на този концерт на 28 юни е бил Боян Генчев. От 1949 година до 1972 година оркестърът съществува като държавен симфоничен оркестър и с прекъсване от няколко месеца, от началото на 1973 година вече е преименуван и със сменен статут на Държавна Филхармония-Видин, която съществуваше до 2010 година, като такъв оркестър. От тогава до сега е позната като Симфониета-Видин."

В 75-годишната история на оркестъра е имало много диригенти и концерт-майстори. След Борислав Михайлов на диригентския пулт последователно застават Валентин Попов, Георги Нотев, Чапразов, дългогодишният главен художествен ръководител Андрей Андреев, Аспарух Лисов, Христо Христов, Найден Тодоров. В последните години диригент е Свилен Симеонов. В годините, освен диригентите са се сменяли и концерт-майсторите, обясни още Мирослав Кръстев:

"Дълго време концерт-майстор беше Димитрина Табакова - едно, бих каза, знаково име в цигулковото изкуство изобщо в България. След това Радмила Петрова беше концерт-майстор, маргарита маргаритова и в момента Людмила Георгиева е нашият концерт-майстор. Много известни солисти, инструменталисти и певци от България и чужбина са гостували на нашия оркестър. Също и много гости са диригенти. Доста наситена програма има оркестъра в днешно време, но връщайки се назад в архивите, преди години оркестърът също е развивал сериозна активност и е покривал доста голяма територия от региона. 

Днес видинската симфониета заема своето достойно място сред културните институти на национално ниво - доказателство за това е мониторингът, осъществяван всяка година от Министерство на културата, който отрежда на видинския симфоничен оркестър водещо място сред културните институти, след националните културни институти, посочи Мирослав Кръстев. Той отбеляза, че оркестърът месечно изнася между 10 и 14 концерта - както пред видинска публика, така и на сцени в други градове в България. 

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38