Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илона Иванова: Обичам да се предизвиквам, любопитна съм към света

11
Снимка: радио Видин
В това издание на "Калейдоскоп" ще властват музиката и любовта към музиката. Причината е оперната певица Илона Иванова, чиито живот е свързан с музиката. Родена е на 15 юли 1991г. в град Мездра. Баща ѝ по професия е музикант, арфист, по-късно  преподавател по музика и ръководител на група за стари градски песни към читалище "Просвета". Майка ѝ е начален учител, но  участва в любителски театър в Мездра. В рода на Илона  има много хора с музикални способности. Не случайно от малка тя се ориентира  към музиката и пианото. В училище има късмет да учи в музикална паралелка,  пее във  вокална група под ръководството на Анета Петкова, която  е нейният първи учител по пиано.


Продължава да учи в училището по изкуствата във Враца,
така се случва, че след 8. клас се връща в СОУ "Иван Вазов". Тук среща учителя си по пиано Петър Карагенов, който има важна роля за нейното музикално развитие и усъвършенстване и днес Илона с прекрасни чувства си спомня за него.  Маргарита Мелджанска е нейната учителка по класическо пеене, а пък сприятелите си от  театрална група "Темп" към Младежки дом Враца Илона участва  в различни концерти.



Приета е да учи в Националната  музикална академия "Проф. Панчо Владигеров“. Тук  има прекрасния шанс  да участва в мюзикъл и оперета със своите  състуденти, а това става възможно с препоръката на  преподавателя им Мила Дюлгерова. За да се издържа  Илона работи на много места -  като продавачка в хранителен магазин, като аниматор на морето. Споделя, че всяка работа ѝ харесва, защото ѝ носи много нови знания, познанства и възможности. От 2014 година работи в Националния музикален  театър на хонорар, а от 2016 година вече е солист. Освен музиката, обича и  животните.


ДЕТСТВОТО

"Баща ми е музикант по образование, арфист, свири във Филхармония Враца, така се случва, че той се преориентира в лютиерската професия, в момента поддържа всичкият арфов инвентар на България. В момента е пенсионер, той е моят първи учител по музика в първи клас. Майка ми е начален учител... Имам сестра, която е много цветна личност... Баща ми е първият професионален музикант, но има много музикални хора в двата рода, майка ми е играла в полупрофесионален театър в Мездра едно време, аз на 7 г. започнах да свиря на пиано, а преди това вкъщи изнасях концерти и спектакли на нашите, танцувах около и върху пианото... Музикално-театрален спектакъл беше моето детство... Имахме вокална група под ръководството на Анета Петкова, тя е също мой първи учител по пиано. "

МЕЧТАТА
"Абсолютното ми желание винаги е било да съм певица, да съм на сцената, да съм сред хората и да ги радвам и да ги правя по-добри. Това беше моя детска мисъл и съм много щастлива, че тя се осъществи,  Но за това е необходима много  работа и постоянство, аз съм постоянен човек, когато хвана една цел я следвам, докато не постигна най-високото ниво Това е моята философия на живот, въпреки че съм последователна, имам своите особености. Гледам просто да не ми става скучно и еднообразно."

ОПЕРНО ПЕЕНЕ

"Като малка не го разбирах оперното пеене, но кандидатствах тази специалност  по съвет на моите родители и по съвет на моята учителка. Оперното пеене е основата на пеенето въобще, то ми даде по-голям хоризонт. Разбрах, че трябва да поема нови хоризонти, и ако ти не предизвикаш себе си - не растеш. Завърших оперно пеене, но продължавах да си поддържам поп - пеенето и така от този хибрид, който се получи при мен, се роди моето занимание с музикален театър. В него се събира всичко, за което аз съм си мечтала - това да мога да танцувам, да пея, да имам театрални задачи."


ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ
"Участието ми в "Гласът на България" беше проверка - да видя къде се намирам аз на другата сцена, защото една е сцената на музикалния театър, театралната сцена, друга сцена е поп - музиката. Разбрах, че ще го правят и че продуцентите са му нови. Една от детските ми мечти беше са участвам в някакъв музикален реалити формат.  И сега като голяма имах тази възможност да проверя на тази сцена таланта си.  Имах интерес към един от менторите - Графа...  Обърнаха се и 4 стола..."

МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР "СТЕФАН МАКЕДОНСКИ"
"Любима роля ми е Щаси от "Царицата на чардаша", друга много, много любима моя роля е Цейтъл от "Цигулар на покрива". Не разграничавам ролите, във всяко роля влизам със 100% от себе си, с искреност и с дълбочина, не подценявам големината на ролята. Даже малките роли са по-трудни, защото имаш секунди, в които трябва да защитиш себе си на сцената. Малката роля също изисква ти да седнеш и да изградиш образ, който да има някакъв заден план... Театърът си има своя ритъм и своите закони, театърът е най-големият учебник за един артист. Достигнах до нови осъзнавания чрез работата си в Музикалния театър... От много възрастни колеги се уча, всички са учители в театъра, когато имаш очи да го видиш. "



БОРИСЛАВ СЛАВОВ
"Повратна точка в моя професионален път е когато се запознах с композитора на видеоигри Борислав Славов. Той работи със солисти от България, но изцяло за чужбина. Борислав Славов вижда един мой запис от "Гласът на България" и ме потърси. Така започва нашият професионален и човешки контакт. Запознахме се на 8 декември 2020 година, записахме една страхотна песен  "I want to live". Песента ни беше номинирана във финалния подбор на песни-финалисти на световните награди на Холивудската музикална медийна академия.  В категорията "видеоигри" сме Борислав Славов и аз като негов изпълнител.

Благодарна съм да срещам такива хора в живота си. Оценявам и срещам нови хора в живота си и това много ме радва. "


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00

Колко ще струват козунаците за Великден?

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден , защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева . По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от..

публикувано на 29.04.24 в 13:05

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

Представят музиката на Димитър Ненов във Видин

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Здравословни причини обаче отложиха провеждането на планирания за 20 март в град Видин кино-концерт “Димитър Ненов и измеренията..

публикувано на 29.04.24 в 10:25

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00