Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдем добрите лозари на Божията нива

Намираме се в Тринайсета неделя след Петдесетница, в която си припомняме разказа на Господ Иисус Христос за добрите и лошите стопани на Неговото стадо.

"Злодейците ще погуби зле, а лозето ще предаде на
други лозари, които ще му дават овреме плодовете." /Мат. 21:41/

Христос, нашият Спасител беседвайки със своите съвременници, често Си служи с увлекателната и нагледна форма на притчата. Това прави словото Му толкова леко и поучително, а също и лесно разбираемо от народа. Същевременно Неговите притчи имат дълбок смисъл, засягащ важни сфери на човешкия живот. Една такава притча е разказът за господаря на лозето и злите лозари, който ни се предлага в литургийното евангелие на днешния ден. В него четем: "Един стопанин насади лозе, огради го с плет, изкопа в него лин, съгради кула и, като го предаде на лозарите, отиде си. Като наближи гроздобер, той изпрати слугите си при лозарите, да му приберат плодовете. Лозарите, като уловиха слугите му, едного набиха, другиго убиха, а трети с камъни пребиха. Пак изпрати други слуги, по-много от първите, но и с тях сториха същото. Най-сетне изпрати при тях сина си, като каза: "ще се засрамят от сина ми". Но, лозарите, като видяха сина, казаха: "Тоз е наследникът, хайде да го убием и присвоим наследството му". И като го уловиха, изведоха го вън от лозето и го убиха. И тъй, когато дойде господарят на лозето, какво ще направи с тези лозари? Отговарят му: злодейците ще погуби зле, а лозето ще даде на други лозари, които ще му дават овреме плодовете." /Мат.21:33-41/

Първосвещениците и фарисеите, които били сред слушателите разбрали, че Спасителят говори за тях, изпаднали в ярост и търсили начин да Го погубят. Като имаме предвид историята на богоизбрания Юдейски народ, за нас също става ясно, че Иисус с тази си притча изобличава недъзите на сънародниците си, а в тяхно лице и на всички, които постъпват в живота си като тях. Какви ли добрини не е видял юдейският народ от Бога? Избавил го от египетското робство; спасил ги от войските на фараона, като превел хората невредими през водите на Червено море; дал им да владеят "Обетованата земя"; чрез Моисей и другите пророци им открил волята Си и им дал истинския закон на живота. Иначе казано, предоставил им уредено лозе и очаквал да му дадат плодове, т.е. с живота си да прославят името на Бога за пример сред останалите народи. Богоизбраният народ, обаче, не оправдал своето предназначение и често тръгвал по пътища, далечни от Божията воля. Затова Бог давал личби на юдеите, пращал им пророци, но те на знаменията не обръщали внимание, над пророците се надсмивали и с камъни ги убивали. Тогава милостивият Отец Небесен пратил своя единороден Син. 

Развръзката на динамичния разказ на евангелист Матей е ясна. Присъдата е дадена. "Злодейците ще погуби зле, а лозето ще даде на други лозари, които овреме ще му дават плодовете". Трябва добре да се замислим върху този край, тъй като четем по-нататък в евангелието: "Защото казвам ви, че Царството Божие ще се вземе от вас и ще се даде на народ, който пренася плодовете му; и който падне върху тоя камък, ще се разбие; а върху когото падне ще го смаже". /Мат.21: 43-44/ Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – човек върви по улицата и говори по телефона. Ядосан е! Как познавам? Здраво псува! Хората го чуват. Притеснения? Никакви! Забелязали ли сте с каква лекота се употребяват непристойни думи и срамни изрази в междучовешкото ни общуване? Има ли значение? Зависи! Ако си еволюирал примат, няма проблем. Ако си носител на Божия образ и подобие – има проблем.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00

Колко ще струват козунаците за Великден?

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден , защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева . По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от..

публикувано на 29.04.24 в 13:05

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

Представят музиката на Димитър Ненов във Видин

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Здравословни причини обаче отложиха провеждането на планирания за 20 март в град Видин кино-концерт “Димитър Ненов и измеренията..

публикувано на 29.04.24 в 10:25

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11