Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облагородяват лесопарк "Калето" в Берковица

Снимка: сдружение "Заедно за берковица"

Сдружение "Заедно за Берковица" поде поредна инициатива за облагородяване на лесопарк "Калето".  Сдружението често организира и провежда акции, както на територията на лесопарка, така и в посока екопътека "Хайдушки водопади", връх Ком и други. Споделят, че през последните няколко месеца тези обекти са занемарени, изоставени да тънат в боклуци, бурени и храсталаци, достъпът до тях е силно затруднен и стават все по-рядка дестинация за жителите на Берковица и гостите на града. Как мислят да популяризират лесопарка разказа Радослав Григоров от сдружението: 

"Имахме желание да направим един клип, който да популяризира лесопарк "Калето". Обаче, когато се качихме горе заварихме неприятна гледка и решихме, че не можем да направим този клип, а се заехме с почистването на парка. Недобросъвестни граждани. Събраният боклук надхвърля 10 чувала, като говорим само около така наречената беседка, която е на поляната пред крепостта, изобщо не говорим за прилежащите пътеки. Беседката беше в окаяно състояние - надраскана, боклук навсякъде, кошчета преобърнати и затова инцидентно решихме да почистим част от лесопарка."

От сдружението "Заедно за Берковица" ще поискат от Общината да се разчисти и да се извозят събраните отпадъци. След това ще заснемат и видеоклипа, който да промотира тази забележителност на града.

Предстоят различни акции, целящи премахването на избуялата растителност в лесопарк "Калето" в Берковица, пречеща на достъпа до върха, както и почистването и разширяването на пътеките около и сред останките на античната крепост. След това от сдружението "Заедно за Берковица" ще заснемат с дрон лесопарка, за да го промотират, разказа Радослав Григоров от сдружението.

"Клипът си остава, като основна идея, като първо ще поискаме съдействие от Общината да поразчисти, да се извозват събраните боклуци и чак тогава ще му дойде времето. Все по-рядко се посещава от туристи, за съжаление, при тези условия, които са в момента - това е истината. Според нас има много голям потенциал, намира се на центъра на града, има панорамна гледка, но за съжаление нещата не се получават с този лесопарк и Римска крепост."

Това е и целта на сдружението - да промотира какво има в града и може да бъде посетено от туристи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38