Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да станем по благодат това, което Бог е по природа

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни.

"В началото на днешното литургическо четиво Иисус казва думи, които сякаш поддържат егоистичните ценности: "Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях" (Лук. 6:31). Ясно и просто "златно правило". Нали и древните римляни, съвременници на Христос, имат подобни изрази и поговорки: "Do ut des" (Давам, за да дадеш) или девизът на шуробаджаначеството: "Asinus asinum fricat" (Магаре магарето търка). Но следващите слова на Спасителя рязко променят тона: "И ако обичате ония, които вас обичат, каква вам награда? Защото и грешниците обичат ония, които тях обичат. И ако правите добро на ония, които и вам правят добро, каква вам награда? Защото и грешниците правят същото. И ако давате заем на ония, от които се надявате да го получите назад, каква вам награда? Защото и грешниците дават заем на грешници, за да получат същото" (ст. 32-34).

След което Христос продължава: "Но вие обичайте враговете си, и правете добро, и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма, и ще бъдете синове на Всевишния; защото Той е благ и към неблагодарните, и към злите" (ст. 35). Този съвет от чисто човешка гледна точка звучи странно и дори нелепо. Да си спомним бедняка Серафим от едноименния разказ на Йордан Йовков, който подарява палтото си в очакване на дреха в рая. Но ако наречем Серафим "ексцентрик" и "юродив", можем ли да кажем същото за Бога? Сигурно звучи богохулно, но нека се замислим – не прави ли същото Бог за нас? Той ни е обикнал далеч преди ние да го обикнем и Той продължава да ни обича независимо дали ние Го обичаме или не. Бог продължава да ни прави добро дори и тогава, когато за нас е невъзможно да направим добро за Него. Той е Този, Който е сътворил и поддържа видимата и невидимата Вселена. Ние, жалките микроби, пъплещи по една от билионите планети във всемира, каква услуга можем да Му направим, с какво можем да Му помогнем, как да Го направим наш "длъжник"? Каква нужда може да има Бог от нас? Абсолютно никаква! И въпреки всяка логика Той продължава да ни дава щедро, изобилно, безкрайно – независимо дали ние Му палим вощеници или не, независимо дали отправяме слаби молитви към Него, независимо дали понякога се сещаме, че Той съществува. Бог излива върху нас пълнотата на Своята любов, величието на Своята милост, съкровището на Своите блага особено тогава, когато ни изпраща Сина Си, заклан "за нас и за нашето спасение" на Кръста. Той прави всичко това, защото ни смята за възлюбени, ценни, достойни да получим Неговата грижа и жертва.

Но Христовата заповед означава много повече от обикновено подражание. Ние не можем да обичаме, да правим добро, да даваме заем от себе си, защото, обективно погледнато, ние нямаме нищо. Раждаме се и умираме голи на този свят. Ако се преструваме, че това не е така, ако се опитваме "да играем на Бог", ние заблуждаваме единствено себе си. Не сториха ли същото Адам и Ева в райската градина, когато се правеха на богове, подлъгани от лукавата змия (Бит. 3)? Единственият начин, по който ние можем да бъдем подобни на Бога е да правим това, което Той прави, да се потопим напълно в Него, да бъдем изцяло в единение с Него. Когато се потопим в Бога и се слеем с Бога, всяка наша мисъл става Негова мисъл и всяко наше действие – Негово действие. Нашата любов е Неговата любов и ние я споделяме, защото сме я получили от Него. Това е, което светите отци наричат "теозис" (обожение) – да станем по благодат това, което Бог е по природа. Това е върховната и дори единствената цел на християнския живот. Това е истинското християнско поведение. Това е пътят към щастието, спасението, вечния живот, а не преходните светски стремежи като секс, кариера, пари, за които живее потъналият в злото свят. Ако всички ние живеем по този начин, човечеството ще се преклони пред християнството и няма да има хулители като Ницше, който ехидно нарича християните "врани, кацнали върху труп".

Архим. доц. д-р Павел Стефанов

В рубриката "Съвременна Библия" – емблематичният български израз "Много се краде в тази държава!" определено важи и за Сомалия. Европейската комисия прекрати помощта за африканската държава заради масовите злоупотреби. Има крадци, които правят нещастни група хора. Други сеят нещастие за цели народи. Никой не е застрахован, но едно нещо трябва задължително да бъде опазено от крадеца. Нарича се ,,душа“. Тя е всичко, което имаме в тази вселена. Ако я загубим, губим всичко.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00

Колко ще струват козунаците за Великден?

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден , защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева . По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от..

публикувано на 29.04.24 в 13:05

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

Представят музиката на Димитър Ненов във Видин

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Здравословни причини обаче отложиха провеждането на планирания за 20 март в град Видин кино-концерт “Димитър Ненов и измеренията..

публикувано на 29.04.24 в 10:25

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11