Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геотермалната енергия като възможност в прехода към енергийна независимост

Снимка: Радио ВИДИН

Геотермалната енергия е местен ресурс, който може да задоволи 12,5% от потреблението на електрическа енергия в Европейския съюз, смята Павлин Стоянов, част от авторския екип на Климатека, юрист, специализира в областите енергетика и климат от 15 години.

Геотермалната енергия е местен ресурс, който има потенциала да осигури базова електрическа и топлинна/охладителна енергия при ефективни оперативни разходи. Тя представлява възобновяем ресурс, който може да бъде експлоатиран с нулеви парникови емисии. Тези основни характеристики поставят геотермалната енергия в центъра на съвременната визия на Европейския съюз за чиста икономика. 

Геотермалната енергия не са само топли извори или минерални води, това е и топлината от 15-20 градуса под повърхността на земята. В дълбочина геотермалната енергия е топлина, която може да се намира и в скали, и в много силно солени разтвори, които не стават за никакви други цели, които са на дълбочина от 3-4 километра. Там температурата може да достигне 100-150 градуса и освен за пряка топлина, тази енергия може да се използва и за производство на електрическа енергия. Тези технологични перспективи са интересни и Европейската комисия затова работи в посока насърчаване и на тази технология, обясни Павлин Стоянов.

"За да разберем технически какво е възможно, са необходими геоложки проучвания специално с цел да се установява навсякъде потенциалът на топлината в различни територии, в различни дълбочини. Тези геоложки проучвания приличат много на проучванията за подземни богатства. Последната една година с геотермалната асоциация на България разработихме законодателни предложения, които бяха внесени в Народното събрание чрез компетентни министерства и народни представители, защото ние работихме в работни групи с тях и бяха приети. Сега, ако бъдат потвърдени с указ на президента ще станат закон. Съгласно тези законодателни промени търсенето и проучването на геотермална енергия ще се извършва по подобие на подземните богатства. Инвеститор, който има желание да го направи, може да инвестира в такъв тип проучвания и ако намери нещо, да има право да експлоатира тези геотермални ресурси. Така се търси нефт и газ, така се търсят всички подземни богатства. Другото нещо, което е важно в това законодателство е, че плитките геотермални ресурси на около 200 метра, които са обикновено 15-20 градуса, за които ви споменах, трябва да са отворени за свободно ползване от гражданите, за да може примерно всяка къща, която желае да си инсталира някаква термопомпа или да използва топлината директно за отопление", каза още Павлин Стоянов.

Какво е индустриалното приложение на геотермалната енергия и още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38