Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Враца: Ковидът е овладян и е логично махането на карантината

Снимка: архив

Отмениха задължителната карантина и изолация за заразени и контактни на заразени с COVID-19. Промените в Закона за здравето бяха приети от депутатите в парламента с пълно единодушие. През последните години заради разпространението на вируса, обществото трябваше да премине през сериозни изпитания, включително няколко локдауна. Всяка сфера на обществения живот беше засегната и трябваше да се адаптира към реалността. С напредване на времето и появата на ваксините срещу вируса ограниченията едно по едно падаха. Ситуацията с коронавируса към днешна дата изглежда е овладяна, затова е и логично решението COVID-19 да бъде изваден от списъка на заразните болести, при които се налага задължителна изолация. Това коментира за Радио ВИДИН директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца д-р Орлин Димитров:

"Според мен, като основно работещ по тази материя и като чета статии на водещи български специалисти, аз съм за отмяната на карантината. Мисля, че ковид отшумява и е в достатъчна степен овладян, за да предприеме и Народното събрание това решение да отмени карантината. Лично според мен, това означава, че ковидът е до такава степен овладян в световен мащаб, че ще го третираме вече като една грипна епидемия, която ни връхлетява ежегодно... Решението е взето, чакаме обнародването му в Държавен вестник, след като бъде обнародвано в Държавен вестник решението на Народното събрание вече е в сила... Продължаваме ваксинацията, ние правим добри кампании за ваксинация срещу ковид. Даже вчера през кабинета на РЗИ са минали 21 човека. Ние си имаме постоянни хора, които желаят да се ваксинират... Кабинетът ни работи с работното време на РЗИ, тоест понеделник-петък и ваксини се поставят от 9:00 до 16:00 часа. Дори аз самият съм ваксиниран и с противогрипната ваксина, и с новата ваксина срещу щама, който се разпространява на ковид в момента... Ние сме насочили внимание към хронично болни и към хора на възраст над 60, 65 години, които са по-податливи на тези инфекции и се стремим да ги убедим, че трябва да се ваксинират."

Решението да няма задължителна изолация на болните от COVID-19 е правилно, казаха видинчани в анкета: 

"Знаем, че отпада карантината от ковид. Не ни притеснява, правилно е решението. За какво трябва, ние имаме ваксини. Когато отидем някъде на закрито с много хора, сами си слагаме маска... Много добре, защото иначе постоянно има забрани. Не се притеснявам. Правилно, защото това е като един обикновен грип, не е както беше по-рано да е толкова опасен... Мен ми се струва, че напоследък ковид е като обикновен грип и е излишно да се слагат и маски..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Малките добринки на дядо Пешо от Ослен Криводол

Кът за отдих за своите съселяни създава собственоръчно 70-годишният Пешо Петков от Ослен Криводол . Пейките са  поставени по пътя от гарата до врачанското село.  По своя инициатива възстановява в училището детската пързалка, люлките и изработва нова въртележка. Освен това се включва във всички дейности, които са свързани с облагородяването на..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00