Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира ли се зимната обстановка в Северозапада?

Снимка: Жоро Александров

Усложнената зимна обстановка през почивните дни затрудни жителите на много населени в Северозападна България. Обилният и мокър снеговалеж попречи на движението по пътищата от второкласната и четвъртокласна пътна мрежа, прекъсна електрозахранването и водоподаването, кабелна телевизия и интернет на много домакинства. Днес денят бе слънчев и ситуацията в региона постепенно започна да се нормализира. Каква е обстановката в област Враца, информира сътрудникът ни Жоро Александров:


"Враца се връща бавно към нормалния ритъм на живот, който водеше преди да бъде засипана от половин метрови преспи в събота срещу неделя. Засега проходими при зимни условия са главните пътни артерии, като се очаква снегорините да влязат в по-малките улички и междублоковите пространства. Заради тежката зимна обстановка кметът Калин Каменов обяви днешният 27 ноември за неучебен в училищата на територията на града и селата от общината. До края на седмицата няма да функционира и платеното паркиране от синята зона. Продължават да пристигат сигнали за невъзстановено електричество в селата от областта. Заради авариен ремонт беше спряно захранването в центъра на Враца днес от 9.00 до 11.00 часа. В още 5 общините от областта понеделникът е неучебен – Борован, Роман, Мездра, Криводол, Оряхово, а в Бяла Слатина не се учи в 3 селски училища, информираха от регионалното управление по образованието. Рано тази сутрин пътят от и към София, който преминава през планинските села Паволче и Челопек, беше временно затворен, тъй като 10 автобуса блокираха трафика по него. В рейсовете беше пълно с работници, които изкарват прехраната си в заводите в Ботевград. Така единствената алтернатива на хората остана резервното трасе през мездренското село Крета. Тежка остава зимната обстановка в региона, но по прогнозата на Областно пътно управление, до края на деня трафикът ще бъде нормализиран и по Е-79 и по II-15 между Враца и Оряхово."


Населени места в община Мездра също останаха без ток, кабелна телевизия и интернет през почивните дни, съобщи Петко Котларски:

"След развихрилата се в събота вечерта снежна буря, голяма част от Мездра и почти всички села от общината останаха без ток. В този час авариите вече са отстранени и електрозахранването е възстановено, като единствено в района на село Типченица все още няма ток."

Критична бе ситуацията в неделния ден в много от малките населени места на Северозападна България. В село Камено поле, община Роман бе прекъснато електрозахранването и водоподаването, а по думи на местните жители обстановката е бедствена. Това каза за радио Видин Ивайло Иванов, жител на населеното място.

"Най-лошото е, че нищо не се случва. До снощи нямахме ток, нямахме вода. Снощи късно дойде тока, а тази сутрин дойде и водата, обаче хляб нямаме. Хората са болни, жадни, нито маже да се влезе в селото нито нищо."

Община Ружинци също бе потърпевша от снеговалежа през почивните дни. Нормализира ли се към момента ситуацията, научихме от кмета Александър Александров:

"Обстановката е почти нормална, нямаме бедстващи хора, нямаме затруднени, обаче имаме селища без ток. В Бело поле един квартал от 15 домакинства са без ток. Дреновец, Тополовец, Динково и половината Ружинци са без ток. Предполагаемият час на пускането на електрозахранването е довечера между 20.00 и 22.00 часа."

Има ли проблеми в населените места на област Монтана, съобщи Любо Андреев:


"В 16 от 23 села на територията на община Монтана още няма ток, каза кметът Златко Живков. В 13 села водоснабдяването също е прекъснато, заради спрените помпени станции. Тежкият сняг и силният вятър са причинили много сериозни повреди в далекопроводната и локалните мрежи на територията на общината. В Монтана уличната пътна мрежа е обработена със сол и химикали. Сметосъбирането не е спирало. Учебен процес нямаше днес в училището в Габровница и детските градини в Габровница, Смоляновци и квартал "Кошарник" в Монтана. В 27 населени места в област Монтана все още няма ток."


За утрешния ден синоптиците прогнозират нова порция валежи, след което пък в края на седмицата предстои затопляне. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55