Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичните промени и борбата с тях. Възможностите, които ни дава ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможностите за подобряване и опазване на околната среда, които ни дава Европейският съюз и как се възползва от тях България. Темите са във фокуса на епизода "Изменение на климата и опазване на околната среда" на подкаста "Европа: ново поколение".


Последиците от климатичните изменения и какво предвиждат европейските зелени политики за опазване на околната среда коментират:


Радан Кънев - евродепутат от групата на Европейската народна партия.

- Каква е европейската екологична политика въплътена в европейската зелена сделка?

- Какви са целите и ползите от Директивата за енергийните характеристики на сградите и Директивата за емисиите от промишлеността?


Драгомир Цанев- изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект".

- Защо е важно санирането и с каква скорост върви процесът на сградно обновяване в Европа и в България?


Радостина Славкова - координатор "Енергия и климат" в екологичното сдружение "За Земята".

- Какви са ползите за хората от европейските програми за чист въздух?


Емилия Пръмова - с дългогодишен опит в академичния свят, изследвайки екосистемните услуги и климатичните промени. Живее и работи в Германия.

-  Защо е важно възстановяването на екосистемите и как в Германия работят в тази посока?

- Каква роля има залесяването в борбата с климатичните промени?


Николина Иванова - специалист "Маркетинг и реклама" в Северозападно държавно предприятие /СЗДП/- Враца.

- Колко площи и с какви дървета залеси СЗДП- Враца с европейски средства?

Снимка: Светослав Велков

Изменението на климата е много сериозна заплаха и последиците от нея оказват влияние и въздействие върху множество аспекти на живота ни. Европейската политика в областта на околната среда е една от най-активните през последния мандат на ЕП и ЕК, в голяма степен въплътена в т.нар. Европейска зелена сделка. Това е огромен пакет с над 15 законодателни акта, насочени в две основни посоки. Едната е опазване на околната среда и здравето на хората от замърсители, а другата е предотвратяване или забавяне на климатичните промени, т.е. забавяне на отделянето на парникови газове. 


Санирането на сградите е със сигурност политика, която е разбираема за гражданите, защото това е нещо, което може да се усети, което намалява сметките ни за енергия след санирането на една сграда, но е една от политиките, които не са добре обяснени.


На сградния фонд се пада 40% от общото енергийно потребление в Европейския съюз. Намаляването на потреблението на енергия и използването на енергия от възобновяеми източници в сградния сектор представляват важни мерки, необходими за намаляване на енергийната зависимост на Съюза и на емисиите на парникови газове.


В стратегическите и нормативни документи на ЕС се залага темп на обновяване от най-малко 3%. В България темпът на обновяване е 0,4% годишно с оглед на инвестираните средства в размер на над 3 милиарда лева от 2015 г. Добрите примери в Европа идват от страни със същия сграден фонд и режим на собственост като у нас - балтийските републики, Чехия.


Вредните емисии, които имат парников ефект, т.е. отношение към климата, да бъдат намалени до максимум, цели голямото изменение в Директивата за емисиите от промишлеността, по която приключиха преговорите между ЕП и националните правителства. 


Качеството на въздуха е един от ключовите елементи в "Зелената сделка". Едно от решенията в посока чист въздух е замяната на ниско ефективни печки на дърва и въглища, които замърсяват атмосферния въздух с екологични такива. Над 2900 домакинства са сменили старите печки в община Видин в текущ проект на Общината.


Паралелно с програмата за смяна на печките в страната вървят и други програми като тази за саниране с мерки за енергийна ефективност, има и отделна ВЕИ програма, чиито втори етап ще започне през февруари т.г.


Възстановяването на екосистемите е от ключово значение за борбата с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Около тази позиция се обединиха членовете на Европейския парламент във връзка с новия Закон за възстановяването. До 2030 година Европейския съюз (ЕС) трябва да въведе мерки за възстановяване, които да обхващат поне 20% от неговите сухоземни и морски територии, решиха евродепутатите. Окончателното гласуване на закона предстои през февруари т.г. Ако бъде приет страните членки ще трябва да предоставят на Комисията национални 2-годишни планове за възстановяване, ще трябва да показват и как постигат тези цели. Залесяването обаче не е панацея в борбата с промените в климата. Северозападно държавно предприятие - Враца като бенефициент по европроект на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. залеси над 3600 декара държавни гори с около 680 хиляди фиданки. 


Горите в ЕС поглъщат около 11% от генерираните емисии на парникови газове всяка година. Затова е важно възстановяването на горите, както и увеличаването на горските фондове.

По публикацията работи: Полина Тодорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50