Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Снимка: Радио ВИДИН

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес.

Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции. Той напомни, че през 2023 г. са издадени разрешителните за водовземане на минерална вода чрез нови съоръжения от находища "Видин" и "Сланотрън". Продължават усилията за издаване на такова за находището до село Градец, за което в момента текат процедури в Министерството на земеделието и храните. За сондажите на минералните извори ще са необходими около 8 милиона лева. 

"В последните 3,5 години успяхме да направим проекти, да издадем всички разрешителни за водовземане. Остана единствено Министерството на земеделието да даде едно разрешение за подмяна на земята, която е друга категория, в Градец. Умишлено бавим стартиране на процедурите по водовземането. Ползата на община Видин да членува в Асоциацията е абсолютно значима. Като финансови задължения Общината ще има 600 лева, това са 50-60 лева на месец за година. Правили сме сондажи как можем да намерим финансиране. За трите сондажа ще са ни необходими 8 милиона".

Полемика на заседанието предизвика предложението за безвъзмездно предоставяне на помещения публична общинска собственост, намиращи се в Диагностично-консултативен център 1 в града за нуждите на Териториално звено "Гражданска регистрация и административно обслужване" за срок от 5 години.

Според общинския ръководител на ГЕРБ Тихомир Станчев подобно предложение вече е гласувано.

"Гласувахме подобно, с което отдадохме на ГРАО помещение в сградата на Общината. Изведнъж се оказа, че точно тези две помещения са нужни на Общината за други цели и сега правим ново предложение. Това ще наруши начина на работа на ГРАО".

Валери Василев пожела гласуването да бъде отложено за след изборите, насрочени за 9 юни.

"Аз ви предлагам тази точка да отпадне, разберете се след изборите точно какво ще стане. Доколкото знам, МРРБ протестира за това преместване на службата. Нека не бързаме, нека минат изборите".

Остри критики към опозицията от ГЕРБ отправи Генади Велков, който определи поведението им като "дребнотемие".

"Дано доживея в този мандат колегите от ГЕРБ да се заемат с нещо сериозно, нещо, което да е от полза на общината. Да им напомня, че са общински съветници. Губим време да се занимаваме с нещо, което е изцяло собственост на Общината и тя разпорежда какво да прави с него. Прави се нова структура, тези помещения са необходими, изместват се на друго място".

Градоначалникът Цветан Ценков обясни защо се налага предложението да бъде прието.

"В тази точка не търсете задни мисли. Аз имах разговори с МРРБ, ние сме поели ангажимент като Община. Държа на абсолютно добрите отношения между местната и централната власт. Няма конфронтация в тази точка. Задължението на държавата е през областния управител да си подсигури съответните структури на регионално ниво. Наясно сте, че работим по новата структура на Община Видин. Трябва да предоставим, след ремонта, помещения на съответните общински звена".

В крайна сметка 19 от местните парламентаристи дадоха своя глас "за", докато 9 гласуваха "против".

Ценков коментира и темата с комарите, които традиционно всяко лято изобилстват в региона. Посочвайки, че е почти невъзможно Общината да упражнява контрол върху фирмата изпълнител, той изказа положителна оценка за работата ѝ в предните години.

"В петък бях в радиото и отговорих на този въпрос по следния начин: имаме подписан договор с фирма изпълнител, която всяка година абсолютно съвестно си върши работата. Миналата година вкараха близо 50 коли и успяха да овладеят положението с комарите. Националната програма предполага със самолет да се пръска поречието на река Дунав, но не се прави, а не струва повече от 4 милиона. Ние не сме в състояние да пръскаме навсякъде по селата. Разберете, бюджетът, който има Общината, е толкова. Подписали сме договор с изпълнителите, които вече третират. Мои близки са видели в градската градина и смокове. Заради високите подпочвени води, които имаше през зимата, се предполага, че ще имаме проблем с комарите. Дано фирмата се справи. Общината има огромен проблем с фирмите изпълнители. Общината не е в състояние да упражнява 100% контрол върху всички фирми изпълнители. Надявам се фирмата, която за поредна година печели търга за обработка на тревните площи, и тази година да си изпълни задълженията".

Общинските съветници подкрепиха Община Видин за кандидатстване с предложение за изпълнение на инвестиция по процедура "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление", с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.

На заседанието, чийто дневен ред съдържаше 33 точки, бяха обсъдени и приети още предложенията за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на хора с репродуктивни проблеми, определяне на място за Кризисен център за осигуряване на подслон за пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие и лица, жертви на трафик, приемане на нова Наредба за създаване и функциониране на обществени съвети в община Видин.

Приет беше и отчет за изпълнението през 2023 г. на мерките, заложени в Програма за намаляване нивата на фини прахови частици и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух в Община Видин за периода 2021-2025 година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00

Колко ще струват козунаците за Великден?

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден , защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева . По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от..

публикувано на 29.04.24 в 13:05

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

Представят музиката на Димитър Ненов във Видин

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Здравословни причини обаче отложиха провеждането на планирания за 20 март в град Видин кино-концерт “Димитър Ненов и измеренията..

публикувано на 29.04.24 в 10:25

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11