Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алтер его” с блуждаещите спомени на Васко Жеков

| обновено на 27.06.22 в 10:11

„Блуждаещи спомени“ е бъдеща книга на българския писател Васко Жеков, която той е подготвил за печат. Слушателите на „Алтер его“ ще имат привилегията да чуят в аванс някои от най-веселите истории в нея! Ръкописът съдържа случки из писателската бохема от 60-те години на миналия век до днес.

Васко Жеков е роден на 9 януари 1941 г. в с. Ласкар, Плевенско. Завършил е българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Работил е като актьор в Плевенския куклен театър, 15 години е бил редактор и зав. отдел във в. „Литературен фронт“. Секретар е на Съюза на българските писатели от 1990 до 1994 г., говорител на СБХ и директор на Националния литературен музей до 2004 г. Играе второстепенна роля (на д-р Берберян) във филма „Ти, който си на небето“ (1990) на режисьора Дочо Боджаков, по сценарий на Виктор Пасков.  От 70-те години на миналия век пише белетристика и издава 15 книги. Сред по-известните му романи са „Нощни телеграми“, „Тревожни пари“, „Пазачът на планетата“, „Сбогом до другата война“, „Приказки – четиво за възрастни“ в три тома, сборници с разкази и новели. Награждаван многократно в литературни конкурси за разкази и романи. Женен, има дъщеря Самуила.

Освен разговора с именития ни гост, очаквайте редовните ни рубрики „Римуван седмичен обзор“  и „Смехомаратон“.

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя след новините в 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – пазим веселата памет на България!

Автор и водещ: Петър Краевски




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Звездните пътешествия на Роси

"Вход свободен" с поглед към звездите

Пролетта не спира да си мени настроението и ни люшка в  крайностите от усмихнато слънчево към  демонстративно хладно, сякаш, за да потвърди категорично принадлежността си към женския род. Ние, човеците от умерения пояс, това го знаем отдавна и просто търпеливо поглеждаме календара, чакайки  със злорадо удоволствие настъпването на по- високите дати от..

публикувано на 14.05.24 в 09:50

На 14 май "Точно днес"

Вторник сутрин с темите от деня и коментари на важните събития, които следим.  -Какви са инвестициите в региона на едни от най-големите търговски компании в страната, колко работни места осигуряват, какви са бъдещите им планове за развитие в тази част на страната - отговор на този въпрос ще даде изследването  „Роля и социално-икономически принос на..

публикувано на 13.05.24 в 14:27

За транспортни неволи и памет говорим в "Ден след ден"

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива катастрофи?..

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Успешен старт на седмицата с "Вход свободен"

В първия ден от работната седмица Ви пожелаваме тя да бъдеуспешна във всяко начинание и Ви каним да споделите следобедът си с нас! Интересните гости, значимите събития, хубавата музика са естествено наша грижа, с Вас може да се чуем на 032 632 400, за да поздравите любими хора или да споделите, това което Ви е на сърце!  Като начало ще Ви отведем в..

публикувано на 13.05.24 в 09:21

"Точно днес" по пистата на делника

Черно на бяло имаме точно четири седмици до изборите две в едно. На 9 юни ще гласуваме за български парламент и за евродепутати. За кампанията, за технологията на изборите в подготовка и провеждане, ще говорим със Стоил Цицелков, от Обединението за честни избори и член на Обществения съвет на ЦИК. Европейската седмица на общественото здраве и акцентите..

публикувано на 12.05.24 в 14:05