Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нагоре по температурната скала "Точно днес"

Ден след атаката на Иран срещу Израел и дадените дотук категорични сигнали от САЩ за подкрепа на Израел, но и че не биха подкрепили ответни удари, светът осъмна с нов пункт на неизвестност и тревожни питания. Часове по-късно Съветът за сигурност на ООН обяви, че се събира извънредно след атаката, по искане от страна на Израел, заради сериозната заплаха за международния мир и сигурност. Осъждайки атаката, и европейската дипломация в лицето на Жозеп Борел подчерта, че ударите са "безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност."

Позицията на България е аналогична. Президентът Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток и призова за въздържане от употреба на сила.  Тезата, че живеем в трудно предвидимо време, намира почти ежедневно аргументи и затова толкова по-необходимо става  със същите темпове наличието на отговорно поведение от страна на политическите елити в глобален, регионален и национален контекст, защото Светът става все по-близо до всекиго и незасегнати не може да има. Коментар на темата и очакваното й развитие очакваме "Точно днес" от преподавателя в СУ "Климент Охридски"  проф. Марин Русев.

Основните предизвикателства в работата на Служебния кабинет и сложната ситуация, в която ще се подготвят предстоящите избори 2 в 1 - интервю с политолога Цветанка Андреева.

"Образованието никога не се е разглеждало като обща европейска политика, защото образователните системи във всяка страна - член на ЕС са различни. В момента обаче се усеща недостиг на квалифицирани кадри за определени професии", споделя евродепутатът Цветелина Пенкова за проекта на БНР "Европа - ново поколение". 

Пловдив чества 170 години от рождението на "словенеца с българско сърце", създател на стенографията в България Антон Безеншек.  Инициативата се осъществява под патронажа на председателя нан Пловдивския ОбС Атанас Узунов в присъствието на посланика на Република Словения в България Н.Пр. Наташа Бергел. З събитието и личността на проф. Безеншех - интервю с преподавателя в ПУ "Паисий Хилендарски" д-р Самуил Шивачев.

След 9.00 ще ви поканим на изложба с  послание към българските параолимпийци, чиито достижения са мотивирали младата абсолвентка от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"  Виктория Тичинска да ги изобрази под надслов "Истинските инфлуенсъри". Картините са подредени в Културния център на Радио Пловдив, а часове преди откриването на изложбата авторката споделя решението си да дари картините на  Националната параолимпийска организация, защото изобразените герои са пример за вдъхновение за всички, които не се огъват пред трудностите.

А в рубриката  "Добро утро, Ден" тази седмица предоставяме думата  на  Антония Димитрова, чиято галерия "Резонанс"  гради успешно нивото на художествения вкус в родния Пловдив повече от 14 години. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 14 май "Точно днес"

Вторник сутрин с темите от деня и коментари на важните събития, които следим.  -Какви са инвестициите в региона на едни от най-големите търговски компании в страната, колко работни места осигуряват, какви са бъдещите им планове за развитие в тази част на страната - отговор на този въпрос ще даде изследването  „Роля и социално-икономически принос на..

публикувано на 13.05.24 в 14:27

За транспортни неволи и памет говорим в "Ден след ден"

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива катастрофи?..

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Успешен старт на седмицата с "Вход свободен"

В първия ден от работната седмица Ви пожелаваме тя да бъдеуспешна във всяко начинание и Ви каним да споделите следобедът си с нас! Интересните гости, значимите събития, хубавата музика са естествено наша грижа, с Вас може да се чуем на 032 632 400, за да поздравите любими хора или да споделите, това което Ви е на сърце!  Като начало ще Ви отведем в..

публикувано на 13.05.24 в 09:21

"Точно днес" по пистата на делника

Черно на бяло имаме точно четири седмици до изборите две в едно. На 9 юни ще гласуваме за български парламент и за евродепутати. За кампанията, за технологията на изборите в подготовка и провеждане, ще говорим със Стоил Цицелков, от Обединението за честни избори и член на Обществения съвет на ЦИК. Европейската седмица на общественото здраве и акцентите..

публикувано на 12.05.24 в 14:05

Клуб "Неделя" на музикална вълна

Днес в предаването сме изцяло на музикална вълна. Първият ни събеседник е един невероятен пловдивски музикант, който е заслужно уважаван от всички познавачи в бранша! За нас  огромно удоволствие да ви представим виртуозния китарист Кръстьо Пънев- Къната- единственият българин , който е имал честта на чужда сцена да подгрява легендарните "Дийп Пърпъл"...

публикувано на 12.05.24 в 12:10